Вита стълба като изкачване към тавана

Вита стълба, която води до таванско помещение, образува архитектурно декоративно стълбище. Въпреки това, за разлика от спиралните стълби, това не е спестяващо място стълбище и изисква минимално пространство. Вътрешната буза винаги образува стълбищно око в средата, което не е необходимо при спирални стълби с централен стълб.

Винтово стълбище заема най-малко място

Ако стълбището е планирано като достъп при разширяване на таванско помещение, винаги има възможност за вита стълба. Винтовото стълбище е специална форма на конструкция на винтовото стълбище и се използва, когато пространството е ограничено. Най-тесните и малки винтови и винтови стълбища се справят с един квадратен метър площ.

  • Прочетете също - вита стълба и вита стълба в сравнение
  • Прочетете също - вътрешни спирални стълби - цените с един поглед
  • Прочетете още - Цени на винтови стълбища под лупа

Строителните разпоредби определят минимални размери

Трябва да се отбележи, че използваемата ширина на стълбището съгласно DIN 18065 в дневните трябва да бъде най-малко осемдесет сантиметра. Това означава, че възможно най-тясното вита стълба като вита стълба има диаметър 120 сантиметра.

Ширината на протектора, дължината или дълбочината на стъпалата трябва да бъде между 23 и 37 сантиметра. Насочете се към 23 до 25 сантиметра в средата на бягащата линия.

Шпиндел и спирални стълби могат да имат по-голяма разлика във височината между стъпалата. Наклонът на стъпка може да бъде до 18 сантиметра, а при другите стълби е 16 сантиметра.

Светлата височина, т.е. височината на изправяне, трябва да бъде най-малко два метра на всяко стъпало на стълбите. Проходът през пода трябва да се регулира съответно. Капана врата над вита стълба не е разрешена. Необходима е редовна врата към тавана, пред която последната и по-широка или по-дълбока стъпка на винтовото стълбище образува малка платформа.

Планиране на постоянно отворен етаж

Ако спиралните или винтовите стълби трябва да водят до отворено таванско помещение без врата или друго заключващо се съоръжение, трябва да се имат предвид следните аспекти и въпроси:

  • Как и къде се извършва отоплението?
  • Може ли несъществуваща акустична бариера по-късно да наруши комфорта на живот?
  • Миризмите от кухня могат да се разпространят на тавана?
  • Възможно ли е осветление и може да се инсталира екран за поверителност?
  • Ако е инсталирана защита от падане, предписана от строителния закон?
Съвети и трикове Спирални стълби като сглобяеми комплекти, които можете да конфигурирате сами според необходимата височина, се предлагат за височини между 220 и 370 сантиметра.