Възстановяване на стар порок

Старият порок има чар и в основата си е неразрушим. За да се възстанови функционалността му, възстановяването може да върне във форма дори много стари модели. Най-голямото предизвикателство е да накарате плъзгача с предната челюст да работи отново гладко и стабилно.

Чугун или чугунена стомана

Преди възстановяването трябва да се установи без съмнение дали материалът е чугун или чугунена стомана. Един от показателите е наличието на наковалня зад задната челюст. Той съществува само на модели от лята стомана. В случай на чугун, възстановяването трябва да бъде завършено със защитно покритие срещу корозия.

  • Прочетете още - Възстановяване на дървени греди автентично или импровизирано
  • Прочетете още - Нарисувайте прясно стар порок
  • Прочетете също - Закрепете тиска сигурно и без накланяне

Пълното разглобяване на порока е от съществено значение. Фотографска документация на отделните стъпки за работа и демонтаж помага при по-късното възстановяване на тиска. Всяка корозирала, лепкава или друг вид устойчивост може лесно да се разхлаби с проникващо масло като Caramba или WD 40.

Почистете напълно отделните части

До 14 отделни части на тиска имат много вдлъбнатини, жлебове, ръбове и области, които са трудни за достигане. Най-добрият начин за премахване на старата боя и мазнини е пясъкоструенето. Шлайфането на ръка, което има смисъл само с мощно конфитюр за повечето компоненти, е много трудоемко и трудоемко.

Ако няма визуален аспект, трайната стара боя може да се шлайфа само. Има пороци с изгорени букви и лога в оригиналната им боя, често с изчукан вид, които все още са четливи след петдесет години.

Всички движещи се части и съответните водачи са важни. Ако нишките на нишките или направляващите елементи са избити, е полезно повторното заточване със шлифовъчна паста и четка за зъби. Мариноването е полезно и за почистване, при което компонентите могат да се накиснат до 24 часа.

Всяко лутане и люлеене на плъзгача може да бъде намалено чрез използване на вложка шайба или чрез подмяна на регулиращия винт. Възможна е и облицовка на направляващите пластини с адхезивен графит. Предната челюст трябва да бъде здраво закрепена към лагера на шпиндела. Всяка нестабилност може да бъде отстранена чрез техники на свързване с желязо или стомана.

Съвети и трикове Освен външния вид, боядисването на вашите чугунени чугуни няма ефект. Спестете си лаковото покритие, което в почти всички случаи не трае дълго и носи риск от нарушаване на работещите свойства на устройството.