Изградете асансьор сами - това работи!

На първо място, не можете и не трябва сами да изграждате истински пътнически асансьор. Но можете сами да изградите практичен товарен асансьор, който да отнесе градинските мебели от тавана на терасата или да донесе дървата за огрев на първия етаж. Тук ще ви покажем как работи.

Алуминий или дърво за товарния асансьор

С алуминиевите профили самият прост товарен асансьор е особено лек, а конструкцията също е проста благодарение на съвпадащите съединители, които се предлагат във всеки железарски магазин. Ако обаче ви харесва да строите с дърво и предпочитате да използвате този материал, можете също толкова лесно да изградите обикновен товарен асансьор с дървена рамка.

  • Прочетете също - Изградете своя собствена винарска изба
  • Прочетете също - Изградете сами табла за водното легло
  • Прочетете също - Изградете сами ограда от неръждаема стомана от сглобяеми части

Просто решение - рециклиране

Ако имате стара дървена стълба от три части в навеса си, можете да я използвате за изграждане на товарен асансьор с електрически мотор и няколко телени въжета. Често е възможно да намерите такава стълба и във вестникарските обяви. Те са толкова тежки, че едва ли някога се използват като нормални стълби.

оборудване

  • стара стълба
  • Електрически мотор
  • Стоманени кабели
  • Автомобилна / транспортна платформа
  • Тежки колела за кош
  • Ролки

Кабелни издърпвания и електрически мотор

Ще ви трябват ролки, платформа или транспортна кошница и малко въже до стълбата. Най-добре е да използвате електрически мотор за задвижването. Тези, които са особено квалифицирани в занаятите, могат също да използват стар мотопед или изгубен електрически велосипед за сцепление.

Много домашни майстори използват старо задвижване на гаражни врати за товарния асансьор. Това често носи със себе си задвижваща верига или зъбен ремък, през който автомобилът или платформата могат да бъдат преместени.

Осигурете платформата

Разбира се, транспортната платформа трябва да бъде адаптирана към наклона на асансьора. Ако асансьорът ще се използва за различни етажи, най-добре е да изберете регулируема настройка с предпазни щифтове и регулируеми болтове.

Изберете безопасни тежки колела, за да преместите добре тази платформа от двете страни на стълбата. Профилът им трябва да бъде точно съобразен с двата крака, така че нищо да не се плъзга.

Съвети и трикове Обърнете внимание на безопасността на товарен асансьор. Не натоварвайте конструкцията твърде много и използвайте прекалено здрави въжета. Когато го използвате, преместете се малко извън обсега и преди всичко дръжте децата далеч от асансьора.

Закрепете всички товари здраво към платформата или автомобила, така че товарите да не могат да паднат по време на шофиране и да ударят хора.