Настилка на балкон

Ако балкон е положен с каменно покритие, в повечето случаи това са плочки. Но настилката с подходящи павета или бетонни блокове също е опция. Поради специалните изисквания към балкона, настилката се различава значително от останалите повърхности.

Подови настилки за балкона

Керамичните и естествените каменни плочки са най-често срещаните каменни покрития за пода на балкона. Но освен тези конвенционални плочки и плочи, тротоарни и бетонни плочи също многократно се полагат върху балкони. Тази настилка от балкона се различава значително от полагането на плочки на балкон.

  • Прочетете също - Покриване на балкон
  • Прочетете още - Измазване на балкона
  • Прочетете още - Полагане на плочки на балкона или терасата

Изграждане на конзолната плоча на балкона

Използват се павета и бетонни блокове, когато не се желае отводняване върху подовата настилка. За да разберем това, нека първо разгледаме балконната конструкция (отдолу нагоре):

  • Бетонна плоча (конзолна плоча)
  • Разделящ слой
  • Замазка
  • Хидроизолация или дренаж
  • Подови настилки

Наклон в замазката за отводняване

Обикновено в слоя замазка трябва да има градиент от 1,5 до максимум 2 процента. Това осигурява дренаж. Разделителният слой между замазката и бетонната плоча отчита различните топлинни движения на двата материала.

Дренажен слой като защита

Слоят замазка всъщност вече е подходящ за дренаж. Това обаче не означава, че той е защитен и срещу влага. Но замазката на балкона определено си заслужава да бъде защитена. Днес следователно върху слоя на замазката се полага дренаж от полиетилен (или друга пластмаса).

В случай на плочки, отводняването трябва да се извърши на повърхността

Това гарантира добър дренаж. За да може обаче наклонът на действителното подово покритие да бъде компенсиран, той трябва да е пропусклив за вода. Плочките са фугирани и до голяма степен са непропускливи за вода. Ако подът беше равен, водата сега щеше да стои върху плочките. Това може да има опустошителни последици, особено през зимата, когато има слана.

Бетонни блокове във водата и настилка свободно

От друга страна, ако покриете балкона с подходящи бетонни блокове, те ще бъдат положени свободно. След това водата може да изтече между плочите. Той достига до дренажния слой, оттам водата след това се влива в околните дъждовни улуци и се оттича.

За тази цел плочите се поставят на склад

Обаче отломки или чакъл не се използват за полагане на бетонните блокове в него. Вместо това плочите се поставят на склад. Следните лагери са най-често срещаните:

  • Хоросан (7,79 € на Amazon *) на склад
  • Лагер на кокили

Настилка върху лагери за хоросан

Лагерът на хоросана не е нищо повече от пластмасов пръстен с диаметър около 15 до 20 cm. Тези пръстени могат да бъдат разрязани наполовина, за да можете да ги прекарате и по краищата. Около павираната повърхност е монтиран завършващ профил с дренажни отвори. След това следва дренажната постелка. Сега лагерните пръстени са разпределени върху тази постелка.

След това пръстените се натрупват, пълни със влажен хоросан. Натрупани, за да можете по-късно да използвате пластмасовия чук, за да вкарате чиниите във водата. След като всички пръстени, включително полупръстените (по целия път) са положени и положени с хоросан, започва действителното паве. Сега бетонните блокове се поставят върху лагерите и се изравняват.

Поставете плочите с кокили

Кокилите са по-тесни. Те също могат да бъдат поставени значително по-високо от магазина за хоросан. Височината се регулира прецизно с помощта на механизъм. Останалата част от процедурата за насипване на павета иначе е същата.

Съвети и трикове Проблемът с плочките е, че те трябва да се полагат с наклон, така че балконът да може да бъде добре източен. С хлабаво положените плочи, от друга страна, нивото на дренаж се полага под плочите, така че те да могат да бъдат павирани равномерно.