Охладете таванско помещение през лятото

Очевидно таванско помещение се загрява силно при интензивно слънце. Това може да бъде много неудобно, особено в резервоари за съхранение, които са превърнати в жилищна площ. Има някои трикове, които могат да се използват за понижаване на температурата поне леко. Различни мерки намаляват нагряването и охладения въздух, който вече е затоплен.

Намалете отоплението предварително

Почти неизбежно е таванско помещение да се загрее през лятото. Като естествена реакция обикновено се прави опит за понижаване на стайната температура чрез постоянна вентилация. Това е контрапродуктивно. Топлият въздух е „поканен” по този начин и само от време на време бризът създава усещане за кратко охлаждане. Подобна е ситуацията и с вентилаторите, които без подаване на хладен чист въздух само разбъркват топлия въздух или дори го ускоряват на тавана.

Първата и най-важна стъпка за охлаждане е да се предотврати загряването напред. Ако таванско помещение е правилно изолирано, отоплението се извършва главно през отворите в обвивката на сградата. Следните мерки намаляват този ефект:

  • Затворете за постоянно всички прозорци с щори или сенници
  • Използвайте светли и отразяващи цветове за засенчване
  • Дръжте прозорци и други отвори, като отвори за вентилация, затворени
  • Дръжте вратата или достъпа до пода под тавана затворени

Като втора разумна мярка за намаляване на отоплението е полезно да деактивирате всички потенциални източници на топлина:

  • Изключете напълно електрическите устройства от захранването в режим на готовност
  • Изключвайте охлаждащите устройства като хладилника възможно най-много или ги използвайте малко
  • Въздържайте се от гладене или го правете другаде
  • Приготвяне на топла храна възможно най-рано или късно, когато външната температура е по-ниска

Следните инструменти и методи могат да се използват като конкретни мерки във вече отопляемото таванско помещение:

  • Генерирайте охлаждане с изпарение през отворени съдове със студена вода, кубчета лед или мокър текстил (винаги обръщайте внимание на образуването на конденз, евентуално паралелно използвайте влагоуловител)
  • Климатик (също мобилен)

Ако таванско помещение многократно се загрява изключително много, последващата изолация може да бъде полезна. Например, изолационни материали като лен или коноп могат да бъдат монтирани на стените отвътре. Мазилка от глина, която също има положителен ефект върху климата в помещението, също има изолационен и охлаждащ ефект.

Съвети и трикове Когато вземате всички мерки, уверете се, че единственият се изпотявате или че таванското помещение също се изпотява. Проверявайте редовно дали някъде се натрупва влага. Колкото по-успешно се охлаждате, толкова по-голяма е вероятността от конденз.