Свързване на проводник

Има многобройни начини и техники за свързване на тел. Представяме най-важните опции за свързване на проводник в това ръководство.

Различни техники за свързване на проводници

Тел може да се намери в почти всяка техническа област. Но майсторите на домашни работи също трябва да се справят с проводниците относително често. Най-вероятно за електрически приложения, но също така и за други работи. Начинът, по който искате да свържете проводник, зависи изцяло от специфичните изисквания. Ето някои от техниките, които можете да използвате за свързване на проводник:

  • Прочетете също - Капане на жица
  • Прочетете също - Прикрепване на жица
  • Прочетете също - Изправяне на тел
  • запояване
  • Висящо
  • Извийте

Запояване за свързване на проводник

Най-често срещаното е запояване на тел. Тук обаче трябва да бъдете особено внимателни, тъй като различни фактори играят важна роля при запояване на тел.

Диференциация според сплавите и техниките за запояване

Това включва сплавта, от която е направена жицата. В зависимост от сплавта (на базата на мед или алуминий например) са необходими различни температури за запояване. В този контекст е важно също така да се прави разлика между твърдо запояване, меко запояване и високотемпературно запояване (HTL).

Обърнете внимание на окислителния слой

Сплавите също са от решаващо значение по отношение на подготвителната работа. Оксидациите се образуват върху различните сплави. Малко по-малко проблематично с медта, защото тя е лесна за отстраняване. Основният проблем на телта от алуминий е, че окислителният слой се образува директно при контакт с кислород, т.е. във въздуха. Окислителните слоеве имат по-висока точка на топене. Следователно спойката не прониква до истинския метал.

Усукване и усукване като жична връзка

Усукването на проводника не е нищо повече от създаване на цикъл и след това увиване на другия край около същия проводник. По принцип се образува примка с възли. Точно това се прави при усукване на тел. Омесването е известно най-вече от свързването на заварена телена мрежа за армиране на бетон.

Две пръчки от две заварени телени мрежи се увиват с тел за свързване, след което краят на телта се усуква с другия край на телта. По-специално, при месене, подложките на дървото се разклащат и обвиването на телта се изтегля още по-плътно. Така че двете заварени телени мрежи са наистина здраво свързани помежду си.

Съвети и трикове В домашния дневник ви предлагаме всички техники за свързване. Например тук можете да намерите инструкции за запояване на медна тел. Разбира се, ние имаме и ръководства за други метали и други техники за свързване за вас. Моля, използвайте функцията за търсене.