Демонтаж на бойлер - толкова е лесно!

Ако искате да отделите място за ново устройство или ако вече не се нуждаете от бойлер, можете просто да го демонтирате. Ще ви разкажем как работи това в нашето ръководство стъпка по стъпка.

Подготовка

За да можете да работите безопасно и да няма повреди при демонтирането на проточния бойлер, трябва да извършите само две стъпки за подготовка:

  • Изключете устройството от захранването: За устройства с ниско налягане просто издърпайте щепсела; за по-големи котли с директна връзка изключете предпазителите за съответната зона в кутията за захранване
  • Изключете водата: или изключете ъгловия клапан, към който е свързано устройството, или изключете основното водоснабдяване.

Демонтирайте бойлера

В зависимост от типа на устройството ще ви трябват подходящите инструменти и материали, за да демонтирате нагревател за поток. Инструментите, от които се нуждаете, са тестер за фаза, мултицет, подходяща отвертка или акумулаторна отвертка със съответните битове, както и клещи за водна помпа или подходящ ключ с отворен край. За да изключите откритите електрически превозни средства и тръби, се нуждаете от терминали Wago и подходящи слепи щепсели или нов фитинг само с една връзка за студена вода.

  • Свалете рамката. Проверете в устройството дали наистина по линиите не тече повече ток.
  • Включете крана и източете водата, която все още е в тръбите. Най-добре е да живеете кърпа отдолу, за да хванете останалата вода, която може да излезе при демонтиране на бойлера.
  • Разхлабете винтовете в терминала за блясък с електрическа отвертка или тестер за фаза и изключете бойлера от електрическата мрежа. Тази стъпка не е необходима при устройство под гише.
  • Отворете връзките на водопроводите с отворен ключ или клещи за водна помпа. Абсорбирайте капките вода директно с предоставената кърпа.
  • Разхлабете винтовите връзки между бойлера и стенната скоба. Вече можете да премахнете устройството от стената.
  • Защитете откритите електрически пътници със скоба Wago.
  • Покрийте изложените краища на маркуча или тръбата със слеп щепсел или свържете подходящия фитинг за студена вода, така че да не трябва да се затварят разхлабени маркучи или тръби.
  • За да свържете кран със студена вода, демонтирайте стария кран. Когато прикрепяте новия фитинг, завийте шайбата и гайката отдолу, като същевременно държите новия фитинг и го подравнявате, преди връзката да бъде затегната окончателно. Сега трябва само да свържете индивидуалната връзка със студена вода към ъгловия клапан и да проверите за течове.