Прогонване на чапла чрез плашене и спъване

Чаплата ще се връща в по-малък водоем, който е намерила, като градинско езерце, докато унищожи всички риби, жаби, тритони и насекоми. Трудно е да се пропъди, защото обитаващата птица, известна още като сивата чапла, е под видова защита. Разрешено е плашене и спъване.

Използвайте пристигащи и ловни имоти

Чапла обикновено "кокили " внимателно от плиткия бряг в леко полегата вода, за да не предупреждава ненужно плячката си. Следователно скачането от повдигнат бряг е също толкова неподходящо за него, колкото и кацането директно върху водата, което той може да направи.

Това поведение вече отваря първите възможности за разваляне на рибата или сивата чапла във водата.

Вдигнете банката, задълбочете водата

Ако, например, банката е облицована с камъни, "уютният " вход е блокиран за птицата на кокилите. Освен това водата очевидно губи лекотата си на достъп и лов, когато се спуска стръмно от брега.

Напрегнете жицата

Ограждаща жица е опъната около водата на височина около осем инча. За да се увеличи шокът при спъване, могат да се прикачат малки звънчета.

Разтегнете защитната мрежа над водата

От гледна точка на птицата, специална мрежа за езерце създава впечатлението, че водата е покрита.

Втора отправна точка за страх

Интелигентната изправена птица лесно се плаши. Това позволява следните опции за прогонване и отпътуване, които често, но не винаги, работят:

Настройте манекена чапла

В езерцето е поставена фигура на чапла, изработена от пластмаса или дърво, възпроизведена в оригиналния си размер. Женските чапли обаче могат да си представят, че тук може да има потенциален партньор, който да опознае.

Уплаха от бяла чапла

Реплика на стилизирана чапла с водопровод. Детектор за движение (8,43 евро за Amazon *) задейства пръскащия механизъм и може да усили шока, като паралелно превключва ултразвук. Този метод може да се приложи и на борда с подходящо поставена пръскачка за трева.

Отразяващи плувни топки

Отразяващи неща, които се движат по повърхността на водата плашат и дразнят чаплата. Кухи топки от неръждаема стомана се предлагат в магазините, но така наречените диско топки с малки огледални плочи също служат за целта.

Съвети и трикове Ако срещнете или искате да гледате чаплата, обикновено трябва да ставате по-рано. Обича да използва ранните сутрешни часове директно при изгрев слънце.