Полагане на дървен под в банята

Дървените подове излъчват автентичност и комфорт и са особено приятни за босите крака. Следователно дървеният паркет е особено желателен в банята. Той обаче трябва да се полага в съответствие със специфичните за помещението условия.

Как да поставите дървен под в банята

Когато изграждате проекти с дърво в помещения, изложени на влага, като баня, винаги трябва да сте малко по-внимателни. Баните не се считат за влажни помещения, тъй като в тях няма постоянно повишена влажност. По-специално подът е по-изложен на вода, когато се използва банята, защото всичко, което се пръска надолу и се стича, се събира тук.

  • Прочетете още - Правилно запечатване на дървен под в банята
  • Прочетете още - Оборудване на банята с дървен под
  • Прочетете също - Идеи за облицовка на тавана в банята

Независимо от това, можете лесно да осигурите на банята си шикозен и уютен дървен под - ако вземете правилните предпазни мерки, ще му се радвате дълго време. По-специално трябва да се спазва следното:

  • Изберете покритие от дърво, което е възможно най-устойчиво на влага
  • Пригответе водоустойчива подструктура
  • внимателна повърхностна обработка

Дърво за настилка

Можете да направите много, за да осигурите възможно най-дълго и безпроблемно използване на дървения под, ако използвате възможно най-устойчивите на влага дървесни видове. Горите, за които е известно, че са нечувствителни към влага, са предимно тропически гори като тик, ятоба или мербау; сред местните видове дъб, орех или лиственица са доста спокойни, когато става въпрос за влага.

Ако въпросният паркет е многослоен, трябва да се уверите, че той съдържа влагоустойчива дъска и че краищата са обработени като влагоотблъскващи.

Твърдият паркет не се нуждае от това, но в дългосрочен план обикновено има тенденция да образува така наречените купи, т.е.

Подструктура

Можете да поставите паркета директно върху замазката или върху дървена подконструкция. Ако решите паркет, който е специално проектиран за бани по отношение на вида дърво и системата за полагане, той обикновено е направен така, че да бъде залепен плоско върху замазката. Тук безпроблемното залепване на повърхността е изключително важно, тъй като основно действа като парна бариера.

Когато се завинтва върху дървена подструктура, има смисъл да се интегрира отделна бариера срещу пара. Плаващият монтаж не е препоръчителен за подове в банята, тъй като бариерата за влага винаги трябва да е здраво закрепена към пода.

Винаги използвайте влагоустойчиво лепило и неръждаеми винтове и пирони.

Повърхностна обработка

Готовата повърхност на паркетния под трябва да бъде внимателно намазана с масло или с восък. Стоящата вода не може да й навреди. Доставчиците на паркет обикновено предоставят подходящи масла от твърд восък.