Боядисване на дървен под без шлайфане и на какво трябва да обърнете внимание

Дървеният под е обект на интензивна употреба през годините. Силните признаци на употреба, замърсяване и драскотини правят повърхността да изглежда износена. Можете също да боядисате дървения под без шлайфане? Всъщност има алтернативи на шлайфането.

Когато дървеният под показва силни признаци на употреба

Въпреки ефективното запечатване на повърхността, дървеният под показва някои признаци на износване през годините. Ако дървеният слой е достатъчно здрав, дървеният под обикновено се шлайфа и след това се запечатва отново. Това обаче е много мръсна и отнемаща време работа, която може да искате да спасите сами. Всъщност има начини да придадете на пода нов блясък, като го шлайфате без много мръсотия и допълнително време.

  • Прочетете също - Шлифоване на дървени подове - ето как работи
  • Прочетете още - Дървен под: какви видове дърво са възможни?
  • Прочетете също - Лепене на дървени подове - стъпка по стъпка

Каква възможност имате да освежите пода

Шлайфането се извършва по основателна причина. Отстранява се горният и силно замърсен слой от материала. Освен това се компенсират незначителни неравности, например тези, причинени от драскотини. Восъчните, смазани или импрегнирани по друг начин повърхности могат да се освежат и по други начини. В специализираните магазини се предлагат различни почистващи препарати (някои се наричат ​​електрически почистващи препарати) за дървени повърхности. Те могат да се прилагат към различни повърхности, а именно следното:

  • Дървени подове
  • Мебели
  • Коркови повърхности
  • теракота

Ако искате да боядисате дървения под без шлайфане

Ако предпочитате да си спестите шлифоването на дървения под, трябва да използвате други средства, за да сте сигурни, че новата боя, която ще се нанася, остава върху дървения под за по-дълго време без никакви проблеми. Това може да се направи например с помощта на специален грунд (19,50 евро на Amazon *) или с подходящ лак за предварителна обработка на дървената повърхност. Много е важно този продукт да се нанесе изцяло върху цялата площ и след това да се остави да изсъхне достатъчно дълго преди нанасянето на боята.

Използвайте подходяща боя за боядисване без шлайфане

Специализираните магазини предлагат специални бои за дървени повърхности, които можете да нанесете, без да се налага повърхността да се шлайфа дълго време. Особеността на тези цветове често е, че те не оставят плътен цветен филм върху дървото, както е при другите видове бои. Боята може дори да се нанася директно върху необработено дърво.