правене на колектор за гореща вода в самостоятелната конструкция? Отивам!

Използване на слънчевата енергия за производство на топла вода е възможно на най-простия и високотехнологичен вид. Най-ефективни, разбира се, са от индустриално произведени колектори за големи слънчеви топлинни системи. Но можете също така да изградите добре използвани самостоятелни варианти.

Изграждане на колектор за гореща вода сами: така работи

Ако искате да изградите соларен колектор, няма да стигнете до ефективността на промишлените варианти. Това е лесно за специални материали и производствени машини. С малко умения, материали от избата и магазина за железария и най-добрите възможни инструменти, можете да произведете слънчев колектор, с който можете ефективно да отоплявате басейн или да генерирате малко водоснабдяване с топла вода за летния дом.

За да направите това, трябва следното:

  • Дърво за рамка
  • Медни тръби (дълги, колянови и Т-образни)
  • Черен отразяващ филм
  • Силиконов уплътнител (15,25 евро на Amazon *)
  • Панел от плексиглас
  • Крепежен материал (пирони, винтове)

За да се получи водопроводната решетка, възможно най-дългите дълги парчета медни тръби се полагат успоредно, свързват се отдолу и отгоре с Т-образни части и по външните ъгли на решетката с ъглови парчета. На противоположните, външни дълги парчета тръба, диагонално е интегриран Т-образен елемент за входа и изхода на водата. Трябва да натиснете всички връзки водонепропускливи с помощта на клещи за пресоване на тръби. Изпробвайте плътността, преди да я монтирате в дървената рамка.

След това дървената рамка е направена така, че да съответства на решетката на тръбата: За да направите това, монтирайте рамка от квадратна дървесина върху задната плоча, закована с рефлекторно фолио и, в идеалния случай, напръскайте всичко с черна спрей боя. Не забивайте един от дългите квадратни дървени части, за да могат по-късно да се използват връзките на решетката на тръбата. Подходящите отвори трябва да се пробият в съединенията, предвидени за входа и изхода. Запечатайте пукнатините със силиконов уплътнител.

След това може да се постави тръбната решетка и дългият квадратен дървен материал, който все още е свободен, може да се завинтва здраво. Запечатайте останалите пукнатини. Отгоре има стъкло от плексиглас, което завивате към дървената рамка и запечатвате със силиконова смес.

Тогава колекторът е практически завършен и трябва само да бъде свързан. Към всяка от подготвените тръбни връзки е прикрепена градинска маркуча. Входящият маркуч е свързан с водопровод, канализацията към горещата вода, която трябва да се нагрее - например басейн или резервоар за топла вода. Предвид малките размери на системата, налягането в тръбопровода е достатъчно за по-нататъшен поток в колектора, така че не е необходима помпа.