Боядисване на паркет в цвят

Паркетен под създава своя топъл и домашен ефект от взаимодействието на топлината на краката и естествения външен вид. Поради тази причина покривните бои се прилагат рядко. В зоната на частично прозрачните до полупрозрачни защитни лакове могат да се реализират цветови нюанси, които напомнят на остъкляването на дърво.

Цветови нюанси и контрасти

Много собственици на паркетен под оценяват естествения вид на дървото и просто искат да нанесат неутрален защитен слой. В допълнение към безцветното лакиране (омазняване или кола маска), пигментираните лакове могат да се използват за създаване на цветови нюанси. Целта е да се запази видимата текстура и зърно на паркета.

  • Прочетете още - Боядисване на паркет с масло, восък или уплътнител
  • Прочетете още - Какъв паркет да купите?
  • Прочетете също - Изчислете цената на паркетния под

Във връзка с общото боядисване на дърво, паркетната настилка се нуждае от частично полупрозрачно покритие, което работи като глазура. Тъй като обаче подовите настилки трябва да бъдат защитени и запечатани, конвенционалната глазура, която оставя порите отворени, не е достатъчна.

Предлагат се следните покрития и цветове за боядисване на паркет:

  • Акрилна глазура на водна основа
  • Дървесна глазура на водна основа
  • Паркетно петно ​​светло / тъмно
  • Паркетно масло

Контрасти и оптични промени

Специални газове за паркет могат да бъдат пигментирани в почти всички цветове. Червените, зелените и сините нюанси са са възможно най-сложни, оранжеви и бели заповеди. Граница се постига от тъмнината на цвета и дървото. Ако боята не успее по-тъмна от оригиналната дървена боя, контрастите и по този начин видимите структури на гората започват да изчезват. Тъмнокафяв и черен капак автоматично, дори ако е създаден като полупрозрачни жлези.

Паркетните билети се използват без пигменти и подчертават отделни цветове на дървесината, които вече съществуват. В допълнение, неговото оптично главно влияние в потъмняване или осветяване на началното оцветяване. За някои гори могат да водят химически реакции към цветови промени без добавянето на пигменти. Типичен пример са оцветените в червено петна, които могат да бъдат причинени от "кървящо " дърво, например в мебелите. За да се избегне този ефект, грундовете на основата на катион се предлагат на пазара.

Съвети и трикове Подобно на цветно неутрално лакиране и запечатване, трябва да почистите старателно преди боядисване на паркетния под. Ако искате да изключите нередности и взаимодействия, е необходимо по-задълбочено отстраняване на съществуващата боя. Колкото "по-гол " излагате дървесната повърхност, толкова по-добре, по-чисто и по-лесно ще планирате новото оцветяване.