Прикрепете лента за изолация на ръба и как да го направите

Ако подът за замазка трябва да се полага плаващ, се използват изолационни ленти за ръбове. Те се състоят от специален и изолационен материал и са предназначени да предотвратят образуването на звукови мостове между подовото покритие и стените, както и други компоненти.

Защо е важно правилното полагане на изолационни ленти за ръбове

Изолационните ленти за ръбове са тесни ленти, изработени от топлоизолационен материал. Те се използват в подовата зона и изпълняват едновременно няколко задачи, включително следното:

  • Прочетете също - Изолационни ленти с остриета след полагане
  • Прочетете още - Изолационната лента за ръбове за плочки и нейното правилно полагане
  • Прочетете също - Изолационната лента на ръба и нейната височина
  • Звуково отделяне между стенното и подовото покритие
  • Защита срещу напукване на замазката
  • Защита срещу проникване на влага
  • плаващата инсталация на подови настилки

Как могат да се полагат и закрепват изолационни ленти за ръбове

Когато полагате подово покритие с изолационни ленти за ръбове, изключително важно е вниманието. Дори незначителни грешки могат по-късно да нарушат високото ниво на комфорт, например чрез звукови мостове, през които разрушителните шумове се предават на сградата. Изолационните ленти за ръбове трябва да се поставят близо до компоненти като директно върху стените, върху колони, стълби или други компоненти. Най-лесният начин да го фиксирате е със самозалепващи се изолационни ленти, които са особено лесни за закрепване към гладки стени. Като алтернатива можете да използвате и ленти за изолация на ръбове, които са прикрепени към стената със скоби.

Какво да търсите при полагане на лентите

Някои дизайни са много високи и тънки. Това ги прави подходящи за просто сгъване на горната половина надолу за постигане на желания размер. Освен това лентовите изолационни ленти осигуряват по-добра защита срещу образуването на възможни звукови мостове по този начин. Не трябва да отрязвате изолационните ленти на ръбовете твърде рано. По правило лентите се отрязват само когато замазката е изцяло положена. Най-добре е да оставите звуковите мостове в първоначалната им форма, докато подовото покритие не бъде напълно положено.

Изолационните ленти за ръбове трябва да се използват без пропуски

Много е важно лентите за изолация на ръбовете да са прикрепени не само към самите стени, но и към вдлъбнатините на вратите, издатините или стълбовете. Особено внимание трябва да се обърне и при инсталиране на подово отопление. Това е единственият начин да се постигне пълна топлоизолация и също така да се подобри звукоизолацията в къщата.