Чист камък без препарат

В камината и в фокусни камери на фурните, камъкът на шамп не трябва да се почиства. Когато се използва в пещ или като пица, необходимостта остава за почистване. За да не се повреди на Schamottstein, трябва да се спазват някои предпазни мерки.

Без почистващи препарати и възможно най-малко намеса

Шамотната тухла в комина с времето ще се изгори и ще стане тъмнокафява до черна. Това не засяга неговата функция. Следователно камъкът не трябва да се почиства, тъй като съществува голям риск от неправилно боравене с него. Твърде много влага и вода могат да причинят непоправими, значителни щети, които могат да доведат до счупвания и пукнатини при нагряване.

  • Прочетете също - Има заместители на огнеупорните тухли
  • Прочетете също - Поправяне на повредена шамотна тухла
  • Прочетете още - Функцията на шамотни тухли в камината

Когато храната се приготвя на огнеупорна тухла, какъвто е случаят с каменна фурна за пица, почистването е от съществено значение. Като цяло трябва да продължите изключително и механично. Почистващите агенти от всякакъв вид не получават камъка и създават риск някои съставки по-късно да проникнат в приготвената върху него храна.

Правилната процедура за почистване на огнеупорни тухли

1. Оставете да се охлади напълно
2. Изстържете грубите и инкрустирани остатъци от мръсотия, не ги изстъргвайте
3. Отстранете едната страна с малко вода или изтрийте с кърпа
4-ти. Никога не го оставяйте да се намокри напълно или да напоява от двете страни
5. Внимателно работете върху петна и ръбове с шкурка от 400 песъчинки

Устройствата, които се предлагат в магазините за керамични плочи, са се доказали за остъргване. Качествените камъни за пица са покрити от едната страна с кордиерит. Това покритие е устойчиво и може да бъде измито обилно с топла вода. Тук не трябва да се използва шкурка, за да не се разруши покритието. Непокритият гръб или долната част трябва абсолютно да останат сухи.

Някои фурни, особено при професионални гастрономически изпълнения, имат функция за самопочистване. Този процес, известен като пиролиза, може да се използва и за шамотни тухли.

Съвети и трикове Някои съветници препоръчват да накисвате огнеупорите за по-дълго във водна баня, ако сте изгорили мръсотия. Този съвет е непродуктивен. Вашата огнена тухла се попива пълна с вода, която никога не избягва напълно. Последващото нагряване може да доведе до счупване и напукване на камъка.