Входни стълби за входа на къщата със или без рампа

Входните стълби към входа на къща имат доминиращо влияние върху визуалния и архитектурен облик на сградата. В допълнение към тази функция като "визитна картичка " на къщата, те също трябва да осигурят безопасен и удобен достъп при всякакви метеорологични условия и, ако е необходимо, да предложат алтернатива без бариери.

Лека или масивна конструкция

Входните стълби към входа на къща обикновено се поставят отпред на сграда и свързват предна градинска пътека или двор с по-горната врата. При стълбище към еднофамилна къща опциите за дизайн често са по-обширни, отколкото за стълбището в терасовидна къща.

  • Прочетете също - цените на входните стълби започват от трицифрения диапазон
  • Прочетете също - планирайте входни стълби и ги изградете сами
  • Прочетете също - Дизайнът на входните стълби включва три фактора

Повечето видове стълби за терасовидна къща се състоят от прави стълби. Той може да има леки стъпала, монтирани на стилове или да се състои от здрава конструкция, например от бетон. Често строителите на имоти и строителите на къщи предлагат стандартен избор от различни варианти, които са включени в строителните разходи на сградата за нова сграда.

Прави или спирални стълби

Самостоятелните еднофамилни къщи имат много различни строителни методи, етажни планове и пътища за достъп, така че в повечето случаи входните стълби се планират индивидуално. В зависимост от архитектурата, в допълнение към правите форми на стълби често се избират и други видове стълби.

Полуспирални стълби, които водят отстрани на стената на сградата до входа на къщата и конусовидни или пирамидални стълби често се избират като алтернатива. В зависимост от вкуса и нуждите те могат да бъдат допълнени или комбинирани с рампа, например за количка.

Стълби и рампи

Когато колички, потребители на инвалидни колички или хора с ограничена подвижност трябва да стигнат до входа на къщата, вместо стълбище често се инсталира рампа. В зависимост от пространството и бюджета, рампи и стълби също могат лесно да се комбинират.

При проектирането на входно стълбище, например, може да се планира двупосочно Y-стълбище и пътят, водещ до площадката, да бъде заменен от рампа. По подобен начин стълбище със спирала от едната страна и рампа от двете страни на входа на къщата може да води едно до друго по стените на къщата.

Съвети и трикове Когато планирате входно стълбище, трябва да помислите и за бъдещи разработки като старост или създаване на семейство и да адаптирате конструкцията по съответния начин.