желязо за рязане

Желязото може да се реже като почти всеки друг метал. Най-важното обаче е съставът на желязото. По-долу има малко информация за това как да режете и пилите остриета и за какво да внимавате.

Основи за желязото

"Желязото" често се използва в разговорно отношение за стоманени сплави или дори други метали. Желязото трудно може да се намери като чисто желязо. На първо място, съществуващото желязо, което искате да изрежете, трябва да бъде дефинирано според състава или техниката на обработка:

  • Прочетете също - желязо за заваряване
  • Прочетете също - боя желязо
  • Прочетете също - поялник
  • Чисто желязо
  • Чугун
  • излято желязо
  • Железни сплави (стомани и неръждаеми стомани)
  • Ковано желязо
  • Въглеродна стомана (карбоново уплътнение)

Различните железни продукти не се разграничават един от друг

Различните имена не образуват ясно разграничение едно от друго. Ковано желязо може да бъде стомана, чугун също може да бъде чугун. Въглеродната стомана е изключение от конвенционалните стомани, тъй като има високо съдържание на въглерод, което иначе е нетипично за стоманите. Чистото желязо почти никога не се среща в преработващата промишленост и занаятите. Магнитите са направени от чисто желязо.

Рязането на желязо е твърде общо

Така че, ако искате да изрежете "желязо" по цялата дъска, то може да бъде както от чугун, така и от чисто желязо на магнит или особено твърда и / или неръждаема стомана или неръждаема стомана. От това следва, че не може да има общи инструкции за рязане или рязане на желязо. Винаги зависи от формата, в която имате желязото.

Рязане на желязна сплав

Важно е обаче да вземете под внимание сплавта при по-нататъшна обработка, включително рязане. В никакъв случай не трябва да използвате триони, които са били използвани за трион на други, по-малко благородни сплави или метали. От друга страна, разликите между рязането на въглеродна стомана и рязането на високоякостна неръждаема стомана са драматични. За целта можете да следвате нашето ръководство "Рязане на неръждаема стомана ".

Нарежете чугун или стомана

Особено при рязане или рязане на ковано желязо и чугун, вие също трябва да вземете предвид различните основни свойства. Чугунът е порест и чуплив, така че не може да се деформира. Кованото желязо, от друга страна, е податливо и пластично. Чугунният детайл може да се счупи бързо, особено при рязане, ако упражнявате прекалено голям натиск по време на рязане.

Съвети и трикове За да можете да режете или режете желязо в настоящата форма наистина професионално (можете да режете желязо механично или термично), препоръчваме съответните водачи, които можете да намерите при нас върху стомана, неръждаема стомана и други метали ( цветни метали).