Отстраняване на ръжда чрез електролиза - как работи?

Ръждата се причинява от електрохимични процеси върху метала. Ако тези окислително-редукционни реакции са обърнати, същият процес също може да се използва за отстраняване на ръждата от железните части. При активна защита от корозия същите процеси се използват превантивно. Тук можете да прочетете какво ви е необходимо за електролитно отстраняване на ръжда и как можете да извършите процеса.

Подходящи железни части

По принцип всички корозирали железни части могат да бъдат обезпрашени електролитно. Важно е все още да има стабилна желязна сърцевина. Железният детайл все още не трябва да е ръждясал напълно. В противен случай ще се разпадне по време на електролиза. Няма значение дали частите са изработени от ковано желязо, чугун или стомана.

  • Прочетете още - Отстраняване на ръжда от желязо
  • Прочетете още - Отстраняване на ръжда с фосфорна киселина
  • Прочетете също - Премахване на ръжда: тези домашни средства са налице

Археологическите находки също могат да бъдат леко обезкостени по този начин. Корозиралото желязо винаги трябва да се държи леко влажно, докато се ръждяса, например във влажна кърпа.

Една точка трябва да се полира ярко, така че да има достатъчен контакт. В тази точка е прикрепена жица, която трябва да бъде покрита с лак (не трябва да има никакъв контакт с електролита).

подготовка

Уверете се, че използвате правилния материал. За електролизата са необходими подходящ резервоар и подходящият електролит. Има както силни, така и слаби електролити. Колкото по-силен е електролитът, толкова по-силна е проводимостта и по-доброто отстраняване на ръждата.

Силата на електролита показва неговата така наречена степен на дисоциация. Много неорганични основи, като натриевия хидроксид, са силни електролити. Содата също е подходяща за обезпрашаване, но тогава ефективността е по-ниска.

Освен това трябва да има съответно мощен източник на захранване. Колкото по-голяма е желязната част, толкова по-висок трябва да бъде амперажът. За малки части са достатъчни 1-2 ампера от захранване; за по-големи железни части амперажът трябва да е по-висок.

екзекуция

Желязната част е свързана с катода (отрицателния полюс) на източника на енергия. Като анод може да се използва част, изработена от VA стомана, която в идеалния случай има повърхност с приблизително същия размер като желязната част. Той е свързан с положителния полюс на източника на захранване.

Веднага щом двете части са в електролита и токът изтече, премахването на ръждата на желязната част започва. По-силните електролити и по-високите токове (до 20 ампера) съкращават времето за отстраняване на ръждата.

Съвети и трикове Захранващият блок, който използвате, трябва да може да се регулира и да е устойчив на късо съединение, доколкото е възможно. Това избягва презареждането на източника на захранване.