Премахване на ръжда със солна киселина - кои са недостатъците?

Солната киселина е един от най-агресивните агенти, които можете да закупите в магазините за хардуер и магазини за дома. Но е много подходящ за обезпрашаване. Можете да прочетете тук дали бързият процес на разрушаване със солна киселина също може да има недостатъци и как да използвате правилно солната киселина.

солна киселина

Солната киселина (6,95 € в Amazon *) (HCl) е известна от Средновековието. Счита се за един от най-агресивните агенти, които познаваме. Солната киселина също се среща в стомаха ни, но само в ниски концентрации (0,1-0,2%). Там се използва за смилане на протеини. В английската употреба солната киселина се нарича още Muriatic Acid.

  • Прочетете още - Отстраняване на ръжда от желязо
  • Прочетете още - Отстраняване на ръжда с фосфорна киселина
  • Прочетете също - Премахване на ръжда: тези домашни средства са налице

Процедура за обезпрашаване със солна киселина

За бързо и цялостно отстраняване на ръждата от металните части се използва 25% солна киселина. Може да се рисува върху металната повърхност. Често обаче е необходимо многократно боядисване, в зависимост от степента на ръждясване.

Като алтернатива е възможно и приготвянето на кисела баня. За това определено трябва да има достатъчно киселиноустойчива вана.

Хром частите трябва да бъдат премахнати преди потапяне, те ще станат скучни. Други материали също трябва да бъдат отстранени предварително. Ръждясалите участъци също трябва да се обезмасляват, ако е възможно, преди потапящата баня.

След потапящата баня тя трябва да се изплакне обилно с вода, в идеалния случай с дейонизирана вода. Изплакването трябва да се извършва както с топла, така и със студена вода.

Така че правилната процедура е:

  • първо обезмаслете
  • след това рисувайте или се гмуркайте
  • след това изплакнете много старателно с вода
  • Нанесете незабавно защита от ръжда

Предимства на обезпрашаване със солна киселина

Предимството тук е очевидно много бързо и много задълбочено отстраняване на ръжда. Отстранява се ръждата, с изключение на "здравите" зони. Солната киселина е едно от най-бързо действащите средства за отстраняване на ръжда. Само фосфорната киселина е с подобна ефективност. За разлика от фосфорната киселина, 25% солна киселина може лесно да се купи във всеки железарски магазин.

Недостатъци и възможни рискове

Солната киселина в никакъв случай не е подходяща за чувствителни метали. Тук трябва да се използват по-леки процеси на отстраняване на ръжда, като оксалова киселина, оксалови соли или процеси на електролиза.

Поради съхранението на водород в метала, което може да възникне при отстраняване на ръждата със солна киселина, стоманата отново ръждясва много по-бързо, отколкото ако ръждата се отстранява механично. Определено трябва да имате предвид това.

Съвети и трикове Металът, който е дерутиран със солна киселина, е много податлив на корозия и следователно трябва да бъде снабден с грунд за защита от ръжда веднага след обезпрашаване.