Почистете сокоизстисквачката - това е най-добрият начин

Работата на повечето сокоизстисквачки е доста проста - почистването на някои модели обаче винаги отнема много време. Прочетете тук как най-добре да се заемете с почистването, какви съвети и трикове има и на какво винаги трябва да обърнете внимание.

Почистете ситото на сокоизстисквачката

Най-важната част от почистването на сокоизстисквачката е цедката. Почти всеки производител ясно заявява, че ситото винаги трябва да се почиства веднага след използване на сокоизстисквачката. Това предупреждение не трябва да се пренебрегва.

  • Прочетете също - Използване на сокоизстисквачка: Ръководство
  • Прочетете също - Какъв е полезният живот на кухненските уреди?
  • Прочетете също - Почистване на пасатора - това е много лесно

След като използвате сокоизстисквачка, веднага изплакнете обилно ситото, докато върху него няма повече растителни остатъци. След това можете да използвате малко топла вода и течност за миене, за да отстраните остатъците от лепкав сок от ситото. Ако направите това веднага след като го използвате, няма да имате проблеми с премахването.

Сито, което вече е запушено или оставено настрана, е много по-трудно да се почисти. В зависимост от материала, от който е направено ситото, може да има смисъл просто да го накиснете в оцет за една нощ. След това ситото трябва да се изплакне старателно. Не оставяйте оцет върху него, в противен случай следващият сок ще бъде развален.

На пръв поглед метод, който е малко по-малко привлекателен, са почистващи таблетки за протези. Но те почистват много старателно и дори упоритите запушвания могат да бъдат премахнати с тях. Отново трябва да изплакнете ситото много старателно. Не е нужно да имате проблеми със здравето - почистващите препарати за протези в края на краищата са създадени за протези, които носите в устата си след това.

Измийте преди почистване

Един добър начин за улесняване на почистването е първо да изплакнете цялата сокоизстисквачка с няколко чаши чешмяна вода. След това можете да го демонтирате на отделни части и след това да почистите частите поотделно. Тогава това често е много по-лесно.

Почистване в съдомиялна машина

Поставяйте части в съдомиялната машина само ако производителят изрично посочи в инструкциите за експлоатация, че са подходящи за такова почистване. Обикновено има смисъл да изплакнете частите за кратко под течаща вода, преди да ги поставите в съдомиялната машина.

Съвети и трикове Не почиствайте само ситото, но и цялата сокоизстисквачка, ако е възможно, веднага след употреба. Мухълът може да се образува много бързо, особено при по-високи температури, вероятно и на места, където не можете веднага да го видите. Не бива да поемате този риск!