Мухъл се развива в стари сгради поради нови прозорци?

Не е приказка, че новите прозорци в старите сгради причиняват мухъл, но и тази информация не е универсална. Дали ще се развие мухъл зависи до голяма степен от жителите на къщата.

Причини за появата на мухъл

Мухълът в жилищните помещения може да има няколко причини. Те не могат да бъдат намерени в новоинсталираните прозорци, но са свързани с други обстоятелства. Мухълът се причинява главно от:

  • Прочетете също - тройното остъкляване причинява мухъл в старите сгради?
  • Прочетете също - Кои прозорци са подходящи за стари сгради?
  • Прочетете също - разходи за инсталиране на прозорци в стари сгради
  • грешна изолация
  • вентилация твърде рядко

Изолацията

Изолираните стени са проектирани да предотвратяват изтичането на топлина от жилищните помещения. За да бъде ефективен обаче, трябва да се извърши правилно. Това е по-лесно с изолация на фасадата отвън, отколкото с вътрешна изолация. Особено когато изолационният материал е прикрепен към вътрешната страна на стените, често се появяват студени мостове на прозорците или в ъглите на стаята. Тогава тези области са и по-податливи на плесени.

Вентилация!

Мухълът се развива, когато влажният въздух не може да излезе от стаята и образува конденз по стените. Поради тази причина стаята трябва да се проветрява често, за предпочитане няколко пъти на ден за няколко минути. Тогава се извършва обмен на въздух, постъпва по-сух въздух, който може отново да абсорбира влагата, влажният въздух излиза навън.

Кои прозорци са правилните?

Тъй като старите прозорци в старите сгради често са течащи, въздухът се обменя през пукнатините. Следователно апартаментът се проветрява постоянно и автоматично, което от своя страна води до загуба на топлина през зимата. Новите прозорци са плътни. В резултат топлината се задържа, но обменът на въздух се предотвратява. Между другото се случва същото, когато запечатвате прозорците. Ако искате да подновите прозорците, трябва да използвате поне стъклопакет. Прозорците с тройно остъкляване са още по-добри. Те имат най-добрите изолационни свойства.

Трябва да осигурите адекватна вентилация, особено ако стените не са изолирани. Ако често не сте у дома, може да ви помогне автоматична вентилационна система, която отваря и затваря прозорците независимо през равни интервали. Това ви позволява да предотвратите образуването на мухъл и все пак да се наслаждавате на топлинната защита чрез оптимални прозорци в къщата.