Немаскиран! Това са 5-те най-големи мита за корона

Около коронавируса има много митове, които разпространяват ненужен страх. Ние изясняваме кои митове просто са погрешни.

Коронавирусът е нов за всички нас. Следователно е още по-важно да разберете за вируса и как да се справите правилно с него от надеждни източници. Надеждните източници включват:.б. Федералният център за здравно образование и институтът Робърт Кох.
Но за съжаление има много полуистини и фалшиви новини, които просто излишно безпокоят хората. Ето защо тук показваме 5 коронни мита, които са постоянни, но просто са погрешни според текущото състояние на науката.

Мит 1: Домашните любимци са заразни

Този мит дори доведе до евтаназия на домашни любимци в Китай. Понастоящем обаче нищо не предполага, че домашните любимци предават коронавируса на хората. Така че здравите хора не трябва да ограничават контактите си с животното. Все пак трябва да се спазват общите хигиенни правила.

Мит 2: Ибупрофенът може да влоши коронавируса

Преди няколко седмици имаше фалшив доклад, според който Университетската болница Виена е предупреждавала срещу ибупрофен. Въпреки че университетската клиника бързо се дистанцира от твърдението, малко по-късно Световната здравна организация (СЗО) също препоръча да се избягва ибупрофен и вместо това да се приемат други болкоуспокояващи, като парацетамол.
Междувременно обаче това предупреждение е оттеглено, тъй като няма научни доказателства за връзка между ибопрофен и хода на коронавирусна инфекция.

Мит 3: Белина убива вируса в тялото

Американският президент Доналд Тръмп публично спекулира дали инжектирането на белина като хлорен диоксид може да помогне срещу вируса. За щастие този "съвет " беше бързо предупреден по всички канали. Инжектирането на белина е животозастрашаващо и никога не трябва да се използва за борба с короната.

Мит 4: Хората, заразени с корона, нямат настинка

Въпреки че треската и сухата кашлица са най-честите симптоми на коронавирус в тази страна, около една четвърт от засегнатите също имат хрема, според Световната здравна организация. Следователно не може да става дума за критерий за изключване.