Епоксидна смола за аквариума - универсално оръжие?

Всеки, който вече е търсил във форумите по темата за акваристиката, често ще намери там препратка към епоксидна смола. Не само стъклените стъкла могат да бъдат свързани към него, но преди всичко допълнителни компоненти, изработени от полистирол или стиропор, могат да бъдат изградени във всякаква желана форма и размер за вашия собствен аквариум благодарение на епоксидна смола.

Епоксидна смола и нейните области на приложение

Епоксидната смола може да уплътнява метал и дърво, както и минерални основи като лепило за плочки. След като изсъхне напълно, повърхността става напълно твърда и дори има добра устойчивост на удар.

  • Прочетете също - Ламинираща епоксидна смола
  • Прочетете също - Безопасна ли е храната с епоксидна смола?
  • Прочетете също - запечатване на бетон с епоксидна смола

Ето някои други области на приложение:

  • Аквариум и терариум
  • Сграда на лодка
  • Мотоспорт
  • Хранителен сектор
  • Бани и басейни
  • Лепило за метал
  • Хоросан (7,79 евро на Amazon *) за каменни килими

Архитектура в аквариума

Епоксидната смола става напълно твърда и не отделя никакви химически вещества, след като се втвърди. Това го прави идеален в аквариума да използвате аксесоари, които сте направили сами. Цели пейзажи могат да бъдат създадени от стиропор или полистирол, които след това обогатяват живота като задна стена или като пейзаж в аквариума.

Например стиропорът може да бъде покрит с лепило за плочки, за да създаде впечатление за истински камъни. Дори свързващи пейзажи на няколко аквариума могат да бъдат изградени по този начин. Възможно е пейзажът да изпъква далеч отвъд аквариума.

Воден пейзаж с водопад

Дори поток, който дрънка над симулираната скална стена отгоре отгоре, може да бъде създаден благодарение на епоксидното уплътнение. Епоксидната смола просто се боядисва. Това прави пейзажа водоустойчив, предотвратява растежа на мъхове и не уврежда качеството на водата.

За какво да внимавате с епоксидна смола в аквариума?

Най-важният момент, така че епоксидната смола в аквариума да не може да увреди рибите, е фазата на сушене. Преди да бъде потопена във водата структура, която е създадена за аквариума, трябва да се спазва не само общото време на сушене, но поне времето на втвърдяване, което производителят е посочил върху своя продукт.

Съвети и трикове Работете в мазето или подобно студено помещение. Там имате значително по-дълго време за обработка на вашата епоксидна смола. Освен това винаги смесвайте само малки количества, тъй като смолата бързо се сгъстява и след това не може да изсъхне добре. Плътните бучки епоксидна смола могат да причинят грозно обезцветяване на отделните компоненти.