"Той беше ангел ": Светът скърби за Нелсън Мандела

Нелсън Мандела почина вчера на 95-годишна възраст със семейството си в Йоханесбург. Политици, приятели и знаменитости публично изказват своите съболезнования за смъртта на бореца за свобода.

Нелсън Мандела е мъртъв. Бившият президент на Южна Африка и борец за свобода почина вчера, януари. Декември 2013 г., на 95-годишна възраст в дома си в Йоханесбург, Южна Африка, със семейството си.
Мандела е видян от борбата си срещу расовата сегрегация в Южна Африка и постигането на равни права за цветнокожите, поради което е затворен между 1962 и 1990 г. за милиони хора като символ на надежда и свобода.
Само часове преди смъртта му, премиерата на филма „Мандела: Дългият път към свободата“, базиран на автобиографията на Мандела от 1994 г. с участието на Идрис Елба, в Лондон. На събитието Елба каза на 'ITV news ': "Мисля, че това означава свобода и прошка. Вярвам, че за мен наследството на Мандела е прошка."Съвместната звезда на Елба, Наоми Харис, която играе ролята на съпругата на Мандела, Уини Мандела, добавя: " Той е невероятен човек, който въпреки отнетите от нея 27 години живот все още има състрадание, разбиране и състрадание когато я пуснаха от затвора. Това е просто необикновено. Това е лек за Южна Африка и целия свят."
Настоящият президент на Южна Африка Джейкъб Зума съобщи новината за смъртта на Мандела и каза: "Нашите хора загубиха най-големия си син. Нашите хора загубиха баща.„Тогава много хора се заеха да отдадат почит на политическата икона. Междувременно Саймън Коуел написа в Twitter: "Толкова е тъжно да чувам Нелсън Мандела. Почивай в мир.Певицата "Black Eyed Peas" Фърги пише: "Срещата с Нелсън Мандела в дома му в Йоханесбург беше незабравим момент в живота ми. Той беше ангел."Актьорът Самуел Л. Джаксън каза: „През живота си не съм срещал по-добър човек от Нелсън Мандела. Моите съболезнования на семейството и страната му."
Дори великите политици не закъсняха да изкажат своите съболезнования. Британският премиер Дейвид Камерън каза: "Голяма светлина в света угасна. Нелсън Мандела беше герой на нашето време.„Американският президент Барак Обама потвърди, че Мандела е постигнал повече, отколкото би могло да се очаква от човешко същество. Той продължи още: „Загубихме един от най-влиятелните, смели и дълбоко добродушни хора. Не мога да си представя живота си без примера на Нелсън Мандела."

Последните новини на Фърги Цезарово сечение при Фърги: Сега малката е тук!