Първа помощ при петна от плесен върху кожа

Ако скъпото кожено яке, добрите ботуши или луксозните кожени седалки в колата изведнъж се покажат грозно, зацапано обезцветяване, добрият съвет е скъп. Можете да разберете най-добрите съвети и трикове за справяне с петна от плесен по кожата в нашето ръководство.

  • Как се получава лисица върху кожата??

Причината за появата на мухъл винаги е комбинация от твърде много влага и неправилно съхранение. Следните фактори играят основна роля при образуването на грозни петна:

  • влажност
  • Стайна температура
  • Възможно проникване на влага

Следователно кожените предмети, които не използвате всеки ден, често се заразяват. Кожените седалки в кабриолета, който се съхранява през зимата във влажна, хладна плевня, добрите кожени обувки с костюм, който рядко изваждате, кожени дрехи и сурова кожа, съхранявана за по-късна употреба.

Отстранете петната от плесен от кожата

За съжаление, кожата е много трудна за третиране срещу петна от плесен. В повечето случаи все още можете да се справите с повърхностно заразяване. Ако плесента е проникнала дълбоко в тъканта, за съжаление можете да изхвърлите само скъпите парчета. Следователно трябва редовно да проверявате кожените си предмети, това е единственият начин да се намесите възможно най-рано и да премахнете петната от плесен на ранен етап.

Как да процедирате при почистване на кожа:

  • Първо почистете добре повърхността на кожата с интензивен почистващ препарат. Уверете се, че използваният почистващ препарат е изрично подходящ за вида кожа: анилинът или велурът са чувствителни и не могат да бъдат третирани с всеки интензивен почистващ препарат за кожа. Ако не можете да намерите подходящо лекарство, внимателно изсушете повърхността с четка.
  • Убийте спорите на плесента в петната на формата. Най-добре е да използвате оцетна есенция за кожа. Кожата е киселинно стабилна и обикновено понася добре лечението с оцетна киселина. Избършете внимателно гладката кожа с оцетна есенция, разредена 1: 1 във вода, намажете велур или анилинова кожа. Въздържайте се от употребата на алкохол. Алкохолните почистващи препарати могат сериозно да повлияят на цвета на кожата.
  • Ако следите все още са видими след обработка с оцетна есенция, можете да третирате петната с кислородно избелващо средство. Изпробвайте ефекта върху кожата в незабележимо място, преди да използвате кислородно избелващо средство върху голяма площ.

С меката мебел също трябва да наблюдавате внимателно дали петна от лисица се появяват бързо след отстраняване. В този случай повърхностното почистване на кожата не е достатъчно. Самата тапицерия също трябва да бъде освободена от петна от плесен и плесен възможно най-бързо.