Масло за хранене - е полезно?

Който има ценна маса за хранене, изработена от масивна дървесина, разбира се, иска да го защити съответно. Дали маслото представлява значима дървена защита за масата за хранене, чиито предимства и недостатъци петролът има и кои алтернативи има, прочетете в този пост.

Коя дървесина може да бъде смазана?

По принцип можете да карате само масло от масло или сурово дърво. Не може да бъде омаслена срещу нея:

  • Също така четене - маса за хранене: масла или расте?
  • Също така четете - разкрасяване на маса за хранене - можете да го направите
  • Също прочетете - бетонна маса за хранене
  • вече боядисани или лазирани маси
  • Вече с таблици за третирани восък
  • Маси, които не са от масивно дърво

Уверете се, че повечето от дървените мебели, които купувате, обикновено вече са покрити със защитен слой лак. За да можете да омазните такава маса, ще трябва добре да шлайфате слоя лак до суровото дърво. В много малко случаи това ще има смисъл. Само особено висококачествени трапезни маси се мажат от завода.

Подходящи масла

По принцип винаги трябва да използвате масло, което е подходящо за съответния вид дърво. Към тези масла се добавят специални вещества и агенти, които са особено полезни за съответния вид дървесина. Никога не използвайте дървесно масло, което е предназначено за различен вид дърво от това, което имате пред себе си! Не всяко дърво може да понася всички съставки.

Универсални масла

Можете също така да използвате някои напълно естествени масла като „универсално масло“ за всеки вид дърво. Най-известно е лененото масло, но има и някои други изпитани универсални масла:

  • Тунгово масло
  • Орехово масло (много често използвано в Англия)
  • Маково масло
  • Лак с ленено масло (вареният вариант на ленено масло със значително по-кратко време за сушене)

Повече информация за отделните масла можете да намерите в тази статия. Тези, които ценят защитата на дървото възможно най-естествено, със сигурност ще се справят най-добре с тези естествени масла. Повечето от технически произведените масла обикновено се базират на ленено масло и тунгово масло.

Предимства и недостатъци на смазването

Маслото предпазва масата много ефективно. Той се увива около дървесните влакна и се втвърдява, за да образува здрав, еластичен защитен слой, който се простира дълбоко във вътрешността на дървото. Няма обаче истинска повърхностна защита - петна и мръсотия все още могат да се появят върху дървото и след това често са трудни за отстраняване.

Истинската повърхностна защита, като боядисване или кола маска, има много по-голям смисъл тук, особено на често използвани маси, където рискът от оцветяване е много голям.

Съвети и трикове Твърдите маслени восъци са добра комбинация от восъци и масла. Те съчетават добрите свойства на двата метода в един продукт.