Изсушаване на замазката - какви опции има

По принцип замазката изсъхва сама - не е нужно да правите нищо. В някои случаи обаче може да е препоръчително да се подпомогне процесът на сушене, или чрез бърз процес на сушене, или чрез използване на подово отопление. Във всеки случай това трябва да се прави внимателно и точно в съответствие с инструкциите, тъй като в противен случай съществува риск от напукване и свиване и по този начин намалено качество на замазката и товароносимост.

Редовното време на сушене на замазката

В зависимост от вида на замазката и дебелината на замазката времето за изсъхване е много различно; трябва също така да се прави разлика между това кога по пода може да се ходи, кога е готов за покриване и кога е напълно сух. При циментовите замазки трябва да се осигурят до 4 седмици за готовност за покриване, а при трудни условия на температура и влажност в сградата и при висока дебелина на монтажа може дори да е значително по-дълго. CA замазките като течащи замазки обикновено имат съответно по-кратко време за сушене. Най-бързият начин е с мастикова асфалтова замазка - по нея може да се ходи само след три дни и да се обработва допълнително след около седмица. Но може да се използва и само на приземния етаж и е значително по-скъп от конвенционалните замазки, често до три или четири пъти повече.

  • Прочетете още - замазка за подово отопление
  • Прочетете също - премахнете замазката
  • Прочетете също - Правилно поправяне на замазката

Да се ​​наблюдава като цяло по време на фазата на сушене

Докато една замазка изсъхва, обикновено трябва да се отбележи, че съответната стая или помещения трябва да са без течение, за да не се нарушава процесът на полагане, но в същото време тя трябва да се проветрява редовно. Това се прави най-добре в моменти, когато влажността на външния въздух е възможно най-ниска, затова е по-добре да държите прозорците сутрин и вечер. Също така е важно да се гарантира, че няма големи температурни колебания по време на сушенето - доколкото това може да бъде предотвратено. В допълнение, циментовата и бетонната замазка трябва да се поддържат влажни за определен период от време след монтажа.

Подово отопление и отопление сушене

Ако замазката е на подово отопление, трябва да се следва конкретен план за отопление в зависимост от вида на замазката - тук, след първата фаза на сушене, температурата на нагряване постепенно се увеличава до максимум 55 ° и след това отново бавно се понижава, циментова замазка след това трябва да се охлади до стайна температура за около 3 дни. Може да се наложи плановете да бъдат адаптирани в зависимост от местните условия и дебелината на слоя. Тези планове трябва да се спазват стриктно. След това измерването на останалата влага с измервателно устройство CM дава информация дали тя действително е готова за покриване.