Предайте европалети според таксите за превоз

Системата за обмен EPAL на Европейската асоциация на палети e.V. организира многократното използване на европалети, известни на всекидневния език като европалети. Един от фокусните точки на системата е предаването на натоварени палети, които са донесени със себе си. В допълнение към приемането от доставчика, доставчикът трябва да приеме и палетите, предлагани в замяна.

Кьолн, Бон и Пфанд

Всеки, който участва в движението на стоки, при което се обменят товари на европалети, ще срещне няколко възможни форми на организация. Обичайната и очевидна форма е обменът по така наречения Кьолнски модел. Европалети със същата стойност се обменят директно. По този начин няма нужда от разтоварване и / или преопаковане на товара.

  • Прочетете също - Изхвърлете функциониращи или счупени европалети
  • Прочетете също - Правилно боядисване на европалет
  • Прочетете още - Преобразуване на европалети: Най-креативните идеи

Със системата за обмен, базирана на модела в Бон, подателят или товарачът временно предлага европалети. Няма размяна. Европалетите могат да бъдат разтоварени веднага при доставка или да бъдат взети отново по-късно. При този модел често се дължи депозит за европалетите, което увеличава сигурността на връщането за собственика на палетите.

Пет състояния на опазване

Европалетите са разделени на пет нива на поддръжка и системата за обмен EPAL се опитва да използва приблизително еквивалентни състояния на поддръжка като основа:

  • Нови палети
  • Нови палети (завършени максимум две борси)
  • Използвани сменяеми палети
  • Непазаруеми палети
  • Ремонтирани палети

При предаване на европалети, размерът на депозита зависи от класа на поддръжка. Ако бъдат пуснати в обращение нови европалети, цената надвишава материалната и производствената стойност с два до три пъти. Когато палетите бъдат предадени, депозитът ще бъде възстановен минус фиксирана такса за ползване.

Ако европалетите са повредени и вече не се продават, например поради счупена дъска, те могат да бъдат ремонтирани от оторизирани специализирани компании и върнати в обращение. В случай на непоправими щети, палетите трябва да се изхвърлят. Те могат да бъдат предадени на купувачи, специализирани в счупени европалети.

Критериите за изключване за доставка на европалети в рамките на логистична възвръщаема транспортна система липсват маркировки, липсващи дъски, открити валове за гвоздеи и гнило дърво. Освен това има нелицензирани фалшификати и нелицензирани ремонтирани европалети.

Съвети и трикове Когато използвате европалети, обърнете внимание на правилата за замяна или връщане, които трябва да бъдат отбелязани в транспортните документи.