Експерт предупреждава: Ето как липсата на сън застрашава връзката ви

Вече не е тайна, че липсата на сън ни вреди. Но професор по психология сега предупреждава: Прекалено малкото сън може да има и сериозни последици за нашето партньорство.

Всеки, който е спал лошо през нощта, се чувства изтощен, фокусиран и често в лошо настроение на следващия ден. Това засяга не само ежедневието ни, но и взаимоотношенията ни - особено партньорството ни. Американският професор по психология Тереза ​​ДиДонато вече разбра.
В статия, която ДиДонато пише за онлайн списанието Psychology Today, тя съставя редица резултати от изследвания и изследвания. Тогава тя стигна до заключението: Твърде малко сън може да причини големи щети в отношенията ни.

Тези, които не получават достатъчно сън, са по-малко привлекателни

Терминът "сън за красота " не е случайно. Както обяснява професорът, проучване през 2010 г. успя да покаже, че липсата на сън води до факта, че другите ни възприемат като по-малко привлекателни и визуално уморени и нездравословни. За сравнение хората, които са добре отпочинали, се оценяват като по-привлекателни.
За да се влошат нещата, липсата на сън вреди и на нашето флирт поведение. Когато сме преуморени, емоционалната ни интелигентност намалява, както показа проучване от 2006 г. Това означава, че нашата съпричастност и хумор са негативно повлияни - и двете неща, които са от решаващо значение при флирта.

По-малко сън означава повече конфликт

DiDonato се позовава на изследователски проект в Калифорнийския университет от 2014 г. Тук изследователите установиха, че липсата на сън може да доведе до повече аргументи във връзката. Доказано е, че участниците в проучването са имали по-малко разбиране за партньора си, по-чести конфликти в отношенията и са били по-малко способни да ги разрешат.
Страшно е също, че при постоянно лош сън самоконтролът ни намалява и агресията ни се увеличава. Друго проучване установи, че напрегнатите ситуации между партньорите ескалират по-често, когато единият или двамата партньори не са спали достатъчно. Така че и това може сериозно да застраши една връзка.

Може ли да спи, за да спаси връзка?

Ако не сте имали достатъчно сън, имате по-малко желание за секс - това важи особено за жените. Проучване от 2015 г. установи връзка между поведението ни в съня и сексуалното ни желание. И обратно, имаме и по-добър секс, когато сме добре отпочинали.
Така че можем ли да спасим обречена връзка с добър нощен сън?? Вероятно не. Въпреки това е добре за нас, нашето здраве и нашето партньорство, ако спим достатъчно.