Изградете балдахина за повдигнато легло

Повдигнато легло може да се превърне в малка оранжерия. Можете сами да изградите навес по различни начини. Сгъваемите покриви или куполи с плъзгащи се крила правят повдигнатото легло идеална станция за отглеждане или убежище за култури като подправки, зеленчуци и малки плодови храсти, които покриват земята.

Форма на кутия или купол

Като цяло са възможни две форми на покриви над повдигнато легло. Правоъгълна приставка, направена от лентова конструкция или купол върху полукръгли дъгови опори. И двата варианта могат да бъдат конструирани в различно сложни варианти.

Най-простият вариант е подструктура, върху която е нарисуван прозрачен пластмасов филм. Функция за едностранно обвиване може да се използва за осигуряване на вентилация и достъп. Подобно на тентовите брезенти, хлабавият филм отстрани се навива и фиксира с шнурове или телени бримки.

Незначително по-сложен покрив е капак в кутия, направена от дъски отстрани. Клапата, изработена от конструкция на летви и пръти, може да бъде фиксирана отворена с дръжка, подобно на капака на автомобила.

Като следващата по-сложна версия могат да се монтират твърди покривни елементи. При правоъгълни и кубовидни конструкции отделните отделения могат да бъдат запълнени с стъкла, изработени от акрил или плексиглас. Куполите могат да бъдат сглобени от сглобяеми половин или четвърт кръгли елементи и поставени над сводестите скоби.

Характеристики и предимства на покрито повдигнато легло

  • Защита от дъжд и други валежи
  • Точно контролируемо подаване на влага
  • Защита срещу инея и росата
  • Защита срещу неочаквани температурни колебания
  • Станция за отглеждане, засяване и разсад, безопасна за птици
  • Устойчиви на насекоми насаждения (също и особено срещу листни въшки)
  • Репелент за охлюви
  • Защита от слънце (може да се регулира и чрез подвижно засенчване)
  • Удължаване на сезона на засаждане до три месеца
  • Удобна работа, докато стоите на нивото на ръката

Допълнителни идеи за дизайн

По-сложните модели приличат на оранжерия с миниатюрни стъкла.

Атрактивен и декоративен сенник може да бъде изграден от стар прозорец, чиито крила представляват покривните повърхности. Може да се постави хоризонтално върху повдигнатото легло или да се постави със съответната клиновидна подструктура с наклон.

Възможен е и свободно стоящ сенник, който се „нахлузва“ над повдигнатото легло с подконструкция, без да го докосва. Предимството на този модел е възможното по-късно използване на покрива в различна функция.

Съвети и трикове Помислете за опциите за засенчване на свободно стоящи повдигнати легла.