Фактори за издръжливостта на дървените прозорци

Удивително е, но трайността на дървените прозорци непрекъснато намалява от 50-те години на миналия век. Докато историческите сгради от предишни векове понякога са имали живот над сто години, съвременните дървени прозорци се очаква да продължат до петдесет години. За това има различни причини.

Вид дървесина и склад

Както при всички продукти, всеки, който купува модерни дървени прозорци естествено има избор между качествени прозорци и евтини продукти. В допълнение към вида на обработката и висококачествените аксесоари, видът дърво е решаващият критерий за издръжливост.

  • Прочетете още - Нови видове дърво в съвременните дървени прозорци
  • Прочетете също - Осигурете дървени прозорци срещу взломи
  • Прочетете също - здравословен начин на живот през дървени прозорци

Дори когато се обработва, дървото е жив строителен материал и реагира на влиянията на околната среда като температура и влажност. Следователно е важно, от една страна, от кой слой на багажника е направена дървесината и, от друга страна, достатъчно отлагания след рязане. Докато в по-ранни времена се е използвала само сърцевина от сърце, която се е съхранявала в продължение на поне няколко месеца, в някои случаи години, преди обработката, дървесината е успяла да покаже своите най-добри свойства.

Зряло дърво и видове дървесина

По икономически причини днес дървото обикновено има позволено по-кратко време за съхранение, а сърцевината се допълва от така наречената зряла дървесина, която при някои дървесни видове образува слоя между сърцевината и беловината. Зрялата дървесина има по-ниска трайност от сърцевината и реагира по-силно на външни влияния.

Има типични местни дървета, известни като дървета от сърцевина. Те включват пепел, бряст и върба. Дървесината от чисти дървета от сърцевина, в които само сърцевина се използва за производството на дървени прозорци, като кестен, дъб и робиния, може да има живот над сто години. Същото се отнася и за неевропейски дървета като махагон, тик и венге.

Затварящ механизъм, остъкляване и обработка на дърво

В допълнение към суровината решаваща роля играе обработката на дървените прозорци. Остъклението трябва да се монтира в рамката с шпакловка. Механизмът за окачване и затваряне трябва да бъде проектиран така, че теглото на листата да се движи.

Обработката на дървото е много важна. Както се изисква от защитата на паметника, идеалното е изключително използването на ленено масло и ленена маслена боя за импрегниране и за цветно боядисване на дограмата.

Съвети и трикове Когато съставяте контролен списък за закупуване на прозорци, вие също определяте експлоатационния живот и изчислявате, като отчитате разходите за подновяване, което стане необходимо по-рано.