Цвят вместо плочки в банята!

Плочките не само не са стилни по отношение на стила, те всъщност са по-малко добри за вътрешния климат в банята. Често срещано погрешно схващане е, че е твърде влажно за други стенни покрития. Мазилката с боя е не само възможна, но и препоръчителна алтернатива.

Защо да рисувате вместо плочки за банята?

Стените на плочките са неблагоприятни за вътрешния климат в банята, тъй като го затварят напълно, така да се каже. Водната пара се кондензира върху плочките след обширен душ и е по-трудно да се измъкне при недостатъчна вентилация. След това натрупаната влага осигурява място за размножаване на мухъл в ставите.

  • Прочетете още - Скрийте стари плочки за баня с влагоустойчива мазилка
  • Прочетете също - Колко високи трябва да бъдат плочките за баня?
  • Прочетете също - дървени тавани за бани

Основните предимства на боядисаната баня без плочки са:

  • Стените на мазилката са по-благоприятни по отношение на климата в стаята
  • повече възможности за дизайн

Измазаните стени, от друга страна, имат определена мембранна функция за периоди на повишена влажност в банята. По-специално глинените мазилки могат частично да абсорбират влагата от въздуха и също така да я освободят отново. Тази дишаща способност създава по-здравословен климат в помещението и съществено по-малък риск от мухъл. При избора на мазилка трябва, въпреки че в основата могат да се използват всички видове мазилки в банята, че по-скоро трябва да използвате специални влагоустойчиви мазилки в зоните с директно пръскане.

Друго предимство на гипсовите стени в банята е почти безкрайната свобода на избор за структурата и цветовия дизайн. Можете да проектирате банята си свободно, от цветни и креативни до елегантни и успокояващи.

Кои цветове отиват за банята?

Когато избирате цвета, трябва да обърнете повече внимание на водоустойчивостта, отколкото при избора на мазилка. Когато купувате, обърнете внимание на класа според DIN EN 13300, който класифицира стенните бои според тяхната устойчивост на мокро износване. Клас 1 съответства на най-високата устойчивост на търкане на огради, клас 5 на най-ниската. Така че, ако не искате да подновявате цвета след всеки няколко действия за почистване на стени, по-добре е да използвате цвят с нисък клас на мокро износване.

Някои цветове също са изрично определени като подходящи за влажни помещения и освен устойчивостта си на мокро износване имат и фунгицидни и антибактериални свойства. Това означава, че върху тях е по-малко вероятно да се образува плесен. Другата страна на монетата: Съдържащите се в тях вещества правят тези цветове по-екологични и алергични.

Влажните бои за стаи, които са отличени с печата "Blue Angel", съдържат значително по-малко такива вещества и съответно са по-съвместими с околната среда и вие като потребител на стаята.