Боядисайте фасадата веднъж или два пъти?

Красиво проектирана фасада е флагманът на къща. За да се поддържат съответно, от време на време се изисква нов слой боя. Достатъчно е обаче да се нанесе боя само веднъж или са необходими няколко слоя?

Кога трябва да боядисате фасадата?

При новите сгради фасадата се боядисва веднага след измазването на фасадата. Според строителни експерти такова фасадно покритие обикновено трае 15 години. След това фасадата става неприятна поради емисии, сажди или атмосферни влияния.

  • Прочетете още - Боядисване на фасадата и важни неща за сухия сезон
  • Прочетете също - боядисване на фасадата - кой цвят е възможен?
  • Прочетете още - Поправяне и боядисване на фасадата професионално

Защо по-старите фасади трябва да се пребоядисват зависи от тези фактори:

  • трябва да се извърши козметичен ремонт
  • Вятърът и времето са оставили своя отпечатък
  • Причината са влиянията на околната среда като смог
  • UV лъчението е повредило цвета

Какъв цвят е подходящ за фасадата?

Фасадата предпазва къщата от атмосферните влияния, предпазва я от вятър и дъжд, UV лъчение или смог. Поради това е важно винаги да се използва по-висококачествена фасадна боя.

Фасадната боя трябва да бъде трайна и устойчива на атмосферни влияния. Качеството на боята се регулира съгласно DIN EN 1062. За да се постигне възможно най-доброто покритие, фасадата трябва да бъде боядисана два пъти. Има три вида цветове за покритието:

Тип цвят Свойства Специални характеристики
Емулсионна боя лесен за обработка, добро изсушаване, ниско напрежение и водоотблъскващ Co² пропусклив
Силикатна боя минерал, силно устойчив на атмосферни влияния противодейства на заразяването с гъбички и водорасли
Боя от силиконова смола добро покритие, силно водоотблъскващо, ниска склонност към замърсяване устойчиви на заразяване с гъбички и водорасли

Как трябва да бъде боядисана фасадата?

Почистване на повърхността

Отстранете праха и мръсотията, както и отлаганията от мъх и водорасли. Тук е полезен чистач под високо налягане.

Грундиране

За да може фасадната боя да залепне по-късно оптимално, първо се полага грунд, който съответства на използваната по-късно боя.

Подготовка

Грунд улеснява по-късното покриване на цвета. За да направите това, фасадната боя може да се разрежда с 10 до 15% вода. Грундът е идеален и за добавяне на добавки като алгициди срещу заразяване с плесени или водорасли.

Готово рисуване

За това се използва неразредената фасадна боя. Моля, рисувайте напречно, веднъж по дължина, веднъж през и винаги работете върху съседни области в една операция.

Съвети и трикове Моля, никога не боядисвайте при температури под 5 ° по Целзий, а също и не при екстремни горещини, дъжд или интензивна слънчева светлина. Това е единственият начин за постигане на оптимално сушене.