Заточете прецизен трион - по този начин се прави правилно

Достатъчната острота е особено важна за фините триони за добър резултат при рязане. Как правилно да изостряте фините триони, за какво да внимавате и кои инструменти са най-подходящи за това, ще разберете подробно в тази статия.

Работейки, докато заточвате триона

Заточването на триони може също да изисква допълнителна работа, която също трябва да направите:

  • Прочетете също - заточване на ръчен трион - трябва да обърнете внимание на това
  • Прочетете също - Заточване на триона - възможно ли е?
  • Прочетете също - Заточване на лентов трион - ето как работи
  • обличане на триона
  • коригиране на зъбите и повърхностите на върха на зъбите
  • настройка на триона

Дресинг

Обличането означава изрязване на зъбите на една и съща височина. Можете лесно да направите това с плосък файл. Понякога има помощни средства за това - можете да затегнете пила в такова превръзка, а зъбите след това да се съкратят до точно същата височина.

Обличането е винаги необходимо, когато зъбите са неравномерно високи. Тогава трионът вече не "хваща " правилно и вече не реже всички зъби. В резултат на това ефективността на рязане се влошава значително в някои случаи.

Най-късият съществуващ зъб винаги се използва за превръзка, всички останали зъби се съкращават до тази дължина.

Коригиране на зъбите

Truing придава на зъбите частично правоъгълна повърхност на главата, особено при зъби, които трябва да бъдат значително съкратени. След това това трябва да се коригира отново, така че повърхността на главата да изчезне и зъбът отново да бъде заострен.

За да се отстранят евентуални прорези, трионът трябва да се изтегли отново.

Шкафове на триона

Зъбите на триона трябва да се огъват последователно наляво и надясно, така че ширината на рязане на триона да е по-голяма от задната част на триона. В противен случай трионът може да заседне в детайла.

Заточване на финия трион

След тази работа започва същинското заточване. Трябва да се използват само няколко щриха на файла, за да не се премахне твърде много материал. В противен случай експлоатационният живот на триона може да бъде значително съкратен. 2 - 4 хода на пилата през режещата повърхност трябва да са достатъчни.

При заточване е важно да се обърне внимание на геометрията. Триони могат да бъдат проектирани за надлъжни прорези (LS) или напречни прорези (QS), в зависимост от това дали искате да режете успоредно или през зърното. Трябва да се запазят съответната геометрия и ъгълът на заточване.

Съвети и трикове Инструментите, от които се нуждаете, са трион, подходящ за съответните клещи за зъби и настройка. Възможно е водач на трион с транспортир (за поддържане на правилния ъгъл на подаване). Файловият клип обикновено има смисъл да затегнете триона. Можете също да намерите повече в тази публикация.