Прозорци с единично остъкляване - кои недостатъци възникват?

Днес прозорците с едно стъкло вече не могат да бъдат преинсталирани. Прочетете тук защо е така и какви други недостатъци могат да имат прозорците с едно стъкло и къде замяната може да бъде проблематична.

Недопустимост поради липса на ефективност

Модерните прозорци днес трябва да бъдат енергоспестяващи прозорци. Това е изискването на EnEV. Според тяхната дефиниция стойността на U не трябва да бъде по-висока от 1,3 W / (m²K), когато се инсталират нови прозорци.

  • Прочетете също - прозорци с троен стъклопакет - има и недостатъци?
  • Прочетете също - Изпращане на Windows
  • Прочетете също - Стъкло за прозорци: стойностите на топлоизолацията

Докато прозорците с двоен стъклопакет в повечето случаи просто постигат тези необходими стойности, енергийните загуби при прозорците с едно стъкло често са до пет пъти по-високи.

Прозорец на кутията

Прозорците на кутиите, типични за старите сгради, са изключение. Техните U-стойности често са само малко над законовите минимални изисквания.

В старите сгради това понякога е все още икономично, ако тези прозорци са само допълнително защитени срещу загуба на топлина - например с фолиа за топлинна защита на двете крила. Такива филми често могат да намалят U-стойността на остъкляването с до 25%.

Риск от нараняване, ако прозорецът се счупи

Докато прозорците с много стъкло често имат стъклена връзка, това не е така при прозорците с едно стъкло. Ако се счупят, това обикновено води до образуването на големи остри ръбове, които могат бързо и сериозно да ви наранят. Това също е аргумент в полза на множество стъкла, както и по-добрата звукоизолация.

Единично остъкляване в изброени сгради

Изброените сгради не се изключват автоматично от изискванията на EnEV. Това важи само ако промените биха променили коренно първоначалния характер на къщата или не биха били икономични.

От гледна точка на рентабилността е необходима размяна на прозорци
Винаги си струва с единично остъкляване - поради най-добре видимите оптични промени, причинени от нови прозорци, в този случай може да се поиска изключение, ако на пазара няма налични подходящи прозорци с множество стъкла.

Често обаче заедно с производителя на прозорци могат да се намерят възможности за извършване на подмяна на прозорци с визуално съвпадащи исторически прозорци.

Съвети и трикове Ако решите да запазите старите прозорци с едно стъкло, струва си да помислите за вида отопление. В някои случаи преминаването към лъчисто отопление, като инфрачервено отопление, може да бъде полезно и сравнително евтино в сравнение с конвенционалните форми на отопление като отопление с нефт и газ.