Инсталиране на прозорец във вътрешната стена

Необичайно е, но се случва: инсталиране на прозорец, люк или нещо подобно във вътрешна стена. Как да процедирате, когато инсталирате прозорец във вътрешна стена, можете да прочетете подробно по-долу.

Създайте отвор във вътрешна стена

Обикновено вътрешните стени нямат други отвори освен отворите на вратите. Може обаче да се случи това да е желано. За прозорец например. Но има и други причини:

  • Прочетете също - Влажна вътрешна стена
  • Прочетете също - създайте вътрешна стена с помощта на гипсокартон
  • Прочетете също - Шпакловка вътрешна стена
  • Монтаж на прозорец във вътрешна стена
  • Създаване на люк (например между кухнята и трапезарията)
  • Монтаж на аквариум в стената, който се вижда от двете стаи

Вземете под внимание статиката на носещите вътрешни стени

Сега не искате да премахвате вътрешна стена, но това е трайна намеса в строителната тъкан. Това означава, че трябва предварително да знаете дали вътрешната стена е носеща или неносеща стена. Ако искате да инсталирате прозорец в носеща вътрешна стена, няма как да заобиколите конструктивен инженер или архитект, който да участва в планирането.

Изберете преградата според желаната ширина на прозореца

След като този въпрос бъде решен и нищо не пречи на инсталирането на прозореца във вътрешната стена, ще ви трябват различни материали. По принцип можете да закупите прозорци и дограми по-късно. Но това, от което се нуждаете веднага, е преградата.

Тук ще получите общ преглед на размерите на бетонна преграда, тук за тухлена преграда. Правилото на палеца, което винаги трябва да бъде най-малко 50 см по-дълго от по-късната ширина на прозореца. Само по този начин е достатъчно спад и може да извлече тежестта странично.

Създаване на отвора на стената за прозореца

Сега размерите са маркирани за отваряне на прозореца. Те са избрани малко по-широки от по-късната рамка на прозореца и след това са изгладени с хоросан (7.79 € в Amazon *). Можете да продължите по различен начин: класически с чук (фюзел) и длето или първо с бетонна или каменна фреза и отвора на прозореца, така че първото фрезоване или рязане. След това с чук и длето стените се отстраняват съответно. Използването на внушителен чук се препоръчва само като така, че цялата стена може да бъде дестабилизирана и твърде голямо парче може да избухне.

Съвети и трикове Действителното инсталиране на прозорец ще надхвърли обхвата на тази статия. Затова предлагаме ръководство стъпка по стъпка как да инсталирате прозорец тук. Не е задължително обаче да инсталирате според RAL за вътрешна стена.