Прозорци с троен стъклопакет - има и недостатъци?

Прозорците с троен стъклопакет се препоръчват горещо от практически всички производители на прозорци днес. Можете да прочетете в тази статия дали тези прозорци всъщност могат да имат недостатъци в сравнение с други варианти на остъкляване и кои са те.

Топлоизолация с троен стъклопакет

При прозорците днес U-стойността е най-важният фактор. Настоящият EnEV 2014 предвижда, че новоинсталираните прозорци не трябва да имат повече от 1,3 W / (m²K).

  • Прочетете също - прозорци с двоен стъклопакет - каква цена трябва да се очаква?
  • Прочетете също - прозорци с троен стъклопакет - какво струват?
  • Прочетете също - Windows просто остъклен - кои недостатъци възникват?

Тройното остъкляване обикновено пада доста под тази максимална стойност. Дори средните енергоспестяващи прозорци с тройно стъкло имат U-стойности от 1,0 или по-ниски. Особено високопроизводителното остъкляване дори постига U-стойности под 0,8 W / (m²K).

Висококачествените прозорци за пасивни къщи със специални конструкции дори имат U-стойности от 0,5 W / (m²K) или 0,4 W / (m²K), което е границата на това, което е физически осъществимо. Тъй като стените на пасивните къщи често имат U-стойност по-малка от 0,15 W / (m²K), прозорците също трябва да бъдат ефективни.

Термична защита срещу термична пропускливост

Високото ниво на топлоизолация, осигурено от прозорци с троен стъклопакет, също има недостатък. Благодарение на стъклопакетите, слънчевата топлина отвън не може да проникне и в стаите и да ги загрее.

Това означава, че високите „слънчеви печалби“ по отношение на топлината често се отдават от южната страна на сградата през зимата. Съществуват обаче прозорци с троен стъклопакет с особено високи G-стойности (обща енергийна пропускливост), които позволяват преминаването на по-висока степен на топлина от нормалните топлоизолационни прозорци.

От южната страна винаги трябва да се уверите, че използвате прозорци с възможно най-високата G-стойност (във всеки случай доста над 0,50), за да не отделяте слънчева топлина през зимата.

Недостатък: по-висока цена

Простите прозорци с двоен стъклопакет са по-евтини от прозорците с три стъклопакета. Колко голяма е разликата в цената зависи от няколко конкретни фактора за всеки отделен случай:

  • съответното качество на остъкляването
  • класът на защита на прозорците
  • размера на прозореца и материала на рамката на прозореца

В много случаи обаче цената за троен стъклопакет често е само с 10-15% по-висока (цена за допълнително стъкло), но U-стойността обикновено е значително по-ниска. Следователно изчислението на разходите и ползите почти винаги говори в полза на прозорците с троен стъклопакет.

Съвети и трикове Можете да надстроите прозорците с двоен стъклопакет, които все още са в добро състояние, с топлоизолационни филми. Тези фолиа могат да намалят U-стойността с до 25%.