Принудителна вентилация на прозорци: полезно или не?

Принудителната вентилация на прозорците често се обсъжда в отношенията между наемател и наемодател и когато в апартамента има проблеми с плесени. Как и колко добре работи такова устройство? Дали всъщност държи плесента далеч или просто осигурява течение? Повече за това по-долу.

Как работи принудителната вентилация на прозорците

Устройството с неблагодарното име принудителна вентилация на прозорците обикновено се разбира като вложка в горната фалцова част на прозореца, която по чисто механичен начин насочва въздуха от страната на външното налягане на вятъра към страната с отрицателно налягане на въздуха в жилищното пространство. За да използвате вентилатора за фалцови прозорци, част от уплътнението на прозореца се отстранява. Еластичната ламела обикновено е просто вградена във модула на вентилатора, който се отваря и затваря единствено чрез естественото изравняване на температурата и въздушното налягане.

Има различни версии на тези вентилатори с фалцови прозорци - те се различават предимно по обема на въздуха, който може да бъде пропуснат. Това означава, че за всеки апартамент трябва да се избере подходящ вентилатор с фалцови прозорци с индивидуалните изисквания за вентилация.

Кога има смисъл принудителната вентилация?

Идеята за вентилатора с фалцови прозорци възниква в хода на енергоспестяващите къщи, които стават все по-плътни. Конструкцията, която херметично предпазва от околната среда, задържа много повече топлина и по този начин спестява много енергия. Необходимият чист въздух за приятна и без плесен среда за живот също трябва да бъде върнат „изкуствено“. Вентилаторите с фалцови прозорци са относително просто решение за това - особено за модерни изолирани апартаменти в сгради без централна вентилационна система.

Но за да може цялото нещо да изпълни целта си в разумна степен и мярката да си струва, трябва

а) определят се индивидуалните изисквания за вентилация за всеки апартамент и
б) във всеки от прозорците на апартамента е инсталиран вентилатор с фалцови прозорци

Съгласно Наредбата за енергоспестяване EnEV, понастоящем новите сгради обикновено се изграждат с херметична конструкция - стандартът от 1946-6 от своя страна предвижда, че за това трябва да се създадат и подходящи концепции за вентилация с минимален въздухообмен. За определяне на индивидуалните изисквания за вентилация има изчислителни инструменти от производители, които вземат предвид правилата на стандарта 1946-6.

В това отношение принудителната вентилация на прозорците с фалцови вентилатори има смисъл само в нови сгради, строго проектирани в съответствие с EnEV - и ако е създадена цялостна концепция за вентилация, съобразена с апартамента. Това обикновено включва цялостно оборудване с вентилатор за фалцови прозорци във всеки прозорец на апартамента. Една единица едва ли ще има ефект поради ниския капацитет за преминаване на въздуха.