монтьор от женшен? Този ефект има корена на силата!

Женшен, наричан още човешки корен, вече се използва в Азия в продължение на векове като естествено средство. Също така с нас женшен се радва на увеличаване на популярността. В аптеката вече са включени много хранителни добавки, които съдържат прах от женшен. Но какъв ефект прави коренът?

Къде е женшен?

Истинският женшен (Panax Ginseng) първоначално е от Азия, наред с други от Корея, поради което той е известен още като корейски женшен. Женшен се нарича по възраст, наричан още човешки корен или живот, използван за лечение на източници.
Особено в традиционната китайска медицина (TCM) женшен е популярно лекарство. Женшен също пристигна като лекарство в Европа и става все по-полезно. Въпреки това, има и американски и сибирски женшен.
В зависимост от получаването на корена като лекарство, се прави разграничение между бял и червен женшен. Белият женшен е изсушен на слънцето и червеният женшен се лекува с гореща водна пара и след това се суши.

Кой ефект има женшен?

Ефективните вещества, които се появяват в корен от женшен, горещи гиненозиди. Различни проучвания сочат ефективността им. В допълнение, етеричните масла, фитостероли, пептидогликани и други съставки са включени в корена на женската, които трябва да работят, наред с други неща, срещу възпаление и свободни радикали.
Съставки, наред с други неща, стимулиране на мозъка и активиране на производството на хормони като допамин, норепинефрин, серотонин и цикличен аденозин монофосфат (сАМР).

В кои оплаквания се използва женшен?

Жиншен има ободряващ ефект. Следователно коренът на женшен се предлага също като укрепващ агент под формата на таблетки, разтвори и прах. В допълнение, тя се използва срещу обща слабост, с намаляване на работата, укрепване, умора, стрес и време на възстановяване след заболяване. Съставките съдържат укрепване на защитата и имунната система.
В ТКМ се използва женшен срещу допълнителни оплаквания. Особено след респираторни заболявания, Женът действа по-силен и подкрепя възстановяването. На всякакви оплаквания, свързани с възрастта, а също и диабет, Mellitus Gineng също трябва да окаже добро влияние, но последният не е съмнително. В допълнение, женшен се използва в TCM срещу сексуални необичайни, колебания и депресия по време на менопаузата.

В следните случаи положителният ефект на женшен е определен:

 • справяне със стреса
 • Укрепване на жизнеността
 • Увеличаване на концентрацията
 • срещу изпълнение
 • Подобряване на производителността на паметта
 • Премахване на процеса на стареене
 • възприемане
 • Укрепване на имунната си система

Как да разпознавам странични ефекти на женшен?

Като цяло се казва, че просто естествените лекарства причиняват малко странични ефекти и са по-добре съвместими от фармацевтичните лекарства. Но това не изключва напълно възможните странични ефекти и всеки човек реагира по различен начин върху лекарствата.
В редки случаи потенциалните странични ефекти могат да възникнат от корена на женската:

 • Стомах
 • Гадене
 • лека диария

Освен това също Взаимодействие Следователно с други лекарства е важно да се обсъжда преди приема на женшен с лекуващия лекар, независимо дали е смислен.
Според TCM, не трябва да се консумират напитки на кофеи, докато приемате женшен. Други източници препоръчват само времево разстояние от около 30 до 60 минути.

Женшен, по-ценен от златото

Жиншен е един от най-популярните лекарства от традиционната китайска медицина, която също е много популярна и ценна в Европа. Така женът трябваше да оправдае известно време само китайския император. Корените бяха претеглени със злато и все още се прилагат днес до най-ценните растения.
Следователно не е изненадващо, че дори и днес лечението с Ginseng подготовка е доста скъпо.

Ако женшен не се предлага като лекарство (радикс на женшен), но като хранителна добавка, активната съставка обикновено е недостатъчно и следователно по-евтина.
Във всеки случай, експерт трябва да се консултира преди прилагането и да говори с лекар и фармацевт за вида и продължителността на дозата на женшен.

В допълнение към женшен има друг азиатски корен със здравен ефект, който вече е необходим от нашите кухни и домашни аптеки: джинджифил.
Във видеото ще намерите вкусни джинджифил рецепти да имитират.

Вашият браузър не може да възпроизвежда този видеоклип.

Видео от Jutta Eliks

Swell:
Х. Schilcher, S. Chammer, Т. WEGENER: Ръководство Фитотерапия 3. Издание, Мюнхен, градски и Фишер Верлаг, 2009;
Медицински и средства за Световната здравна организация (СЗО)