Петна върху керамичния плот - най-добрият начин да ги премахнете

Дори и да сте много внимателни при готвене, не винаги могат да се избегнат петна по керамичния плот. В тази статия ще разберете подробно какво можете да направите най-добре срещу петна и кои методи за почистване трябва да се избягват.

Важно при премахване на петна

Премахнете петната възможно най-скоро

По принцип винаги трябва да премахвате петната възможно най-скоро. Това предотвратява изгарянето на петна или увреждането на повърхността.

  • Прочетете също - петна от вода върху керамичния плот?
  • Прочетете също - Премахнете петна по керамичния плот
  • Прочетете също - керамичен плот: петна под стъклото?

С горещ керамичен плот трябва да отстранявате петна само с подходящи средства. Най-добре е да използвате кухненска хартия, която просто попива пръски или разливи. Гъбите и кърпите от микрофибър могат да се стопят на горещи места на керамичния плот и да причинят трудно отстраними следи.

Подходящо почистващо оборудване

По принцип можете да използвате всяка гъба за почистване, която не е надраскана. Най-разпространението трябва да се нанася с повишено внимание (груба страна), проводници, скраници и други подобни са напълно неподходящи.

В микрофибърните цветове мненията се разделят. Въпреки това, повечето производители съветват срещу мисия, тъй като кърпите от микрофибър могат да грабнат гладките повърхности във времето на микроскопично ниво, което ги прави славни и неприлични. Конвенционалните, меки кърпи или гъби са най-подходящи за почистване.

Подходящи почистващи агенти

CERAN полетата се състоят от специална стъклена керамика, която е химически устойчива. По принцип, така че можете да използвате всички почистващи препарати, стига да не съдържат почистващи частици (за кърмаче мляко).

Видове петна

  • Пресни петна на разлята или изпръскване на мазнини или сосове
  • вече изгорени петна
  • Близане
  • Метални петна на подове
  • Изгорена пластмаса
  • Петна, които здраво се придържат към повърхността (като захарни разтвори)

Премахване на отделните петна

По принцип всички пресни петна от керамичния плот могат лесно да бъдат отстранени с топла вода и за това може да се използва и течност за миене. Вече изгорените петна трябва предварително да се накиснат и след това да се отстранят със скрепер.

Специалните почистващи препарати за керамични плотове обикновено помагат срещу упорити петна от варовик или петна по дъното на тенджери (метални ивици). Въпреки че тези почистващи препарати са скъпи, те обикновено са много ефективни, дори при трудни петна.

В случай на петна, които здраво се придържат към повърхността, като например изпечена пластмаса или запечена захар (или захарни разтвори), трябва да се внимава особено при отстраняването им, тъй като в противен случай съществува риск от отвор в керамичния плот.

Съвети и трикове Съществуват и редица изпитани домашни средства за почистване на керамични котлони.