Плочки зад камината и за какво да внимавате

Печките на дърва и печките на дърва станаха много популярни през последните години и все повече хора поставят печка на дърва в стаите си. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид при настройката на печката, като например хлабините.

Плочки под и около камината

Печките за камини днес имат голямо разнообразие от повърхности, като метални повърхности или плочки, за да назовем само няколко примера. Но какво да кажем за стената или ъгъла зад или. около камината? Тук също трябва да има огнеупорна облицовка за стена, за да се спазват действащите разпоредби за безопасност. Това е единственият начин безопасно да се насладите на камината. Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид при полагане на плочки по стените около камината, за да се осигури необходимата противопожарна защита. По същество следните неща играят основна роля:

  • Прочетете още - Полагане на плочки под камина вместо подова плоча
  • Прочетете също - Печка и тапет: на какво трябва да обърнете внимание
  • Прочетете също - Какво да имате предвид при боядисване на камина
  • правилните безопасни разстояния
  • използваните материали
  • развитието на топлината около печката

Предимства на облицовани стени зад камината

Днес има много еластични и здрави плочки, които нямат нищо против силната топлина. В същото време е лесен за поддръжка материали или. Повърхности, които дори не притесняват гореща жарава или упорити следи от сажди. Ако повърхностите не могат да бъдат почистени лесно, когато са силно замърсени, можете да използвате специални препарати за почистване на плочки.

На какво определено трябва да обърнете внимание

За да не се повредят плочките от прекомерна топлина, трябва да използвате правилните версии. Керамичните плочки са най-добри, тъй като понякога дори се използват като облицовка за печката. Предлагат се в голямо разнообразие от цветове и формати и с различни повърхности. Получавате както класически версии, така и модерни и в същото време устойчиви версии. Разбира се, повърхността трябва да е правилна, за да могат плочките да бъдат здраво закрепени към стената. Преди всичко е важна равна повърхност. Освен това трябва да се използва висококачествено лепило и подходяща фугираща смес (17,59 евро на Amazon *).

Още някои указатели

Безопасността при работа с печка на дърва винаги трябва да бъде основен приоритет. Топлочувствителните материали не трябва да се прикрепват само към стените зад печката. Уверете се, че има подходяща повърхност под формата на подова защитна плоча или. Искрозащитна плоча, която служи като защита за пода и същевременно изпълнява функция за безопасност.