Полагане на плочки по метода на дебелото легло

В продължение на много десетилетия методът с дебело легло беше най-популярен при полагане на плочки на пода, а понякога и на стени. По-нататъшното развитие и повишаване на производителността на съвременните лепила за плочки водят до преминаване към решения в средата. Въпреки това все още има няколко причини, които говорят в полза на процеса на дебелото легло.

Определени дебелини на слоя за дебелото легло

В повечето случаи лепилото за плочки при метода с дебело покритие се състои от циментова замазка без добавки (7,65 евро на Amazon *) . Следните дебелини на лепилото за плочки се определят като дебелото легло:

  • Прочетете също - Обработка на лепило за плочки по метода на дебелото легло
  • Прочетете също - полагане на плочки върху PVC
  • Прочетете също - Полагайте големи плочки професионално
  • Десет до двадесет милиметра по стените
  • Двадесет до тридесет милиметра на етажи

В отделни случаи, като например регулиране на височината с лепило за плочки и след това обикновено се осигурява със специални добавки, височината на лепилото за плочки на пода може да достигне до петдесет милиметра.

В процеса на дебелото легло циментът се абсорбира в плочката и основата

За да се постигне трайна и стабилна връзка между основата, лепилото за плочки и плочките, засегнатите повърхности трябва да имат отворени пори или капиляри. Циментът се изтегля в това и създава заплетени връзки. Материалите трябва да имат висока степен на абсорбция на вода.

Плитките, които са твърде гладки, непорести и твърде големи, не са подходящи за метода с дебело покритие. Типични примери са порцелановите каменни изделия, стъклените плочки и керамиката, когато се полагат директно върху стари плочки. Тук се използват средни и тънки легла. Обърнете внимание на физически различния тип връзка между компонентите. Лепилото за плочки не абсорбира или почти не абсорбира, но се „залепва“ с адхезивни сили. Адхезията се състои в прилепване и залепване в микроскопични повърхностни пори, може би по-подходящо да се нарече загрубяване или подутини.

Причини за процеса на дебелото легло

Следните специфични свойства могат да направят метода на дебелото легло най-подходящия метод за полагане:

  • Височината на конструкцията на пода (по-рядко стената) трябва да има тази дебелина или височина
  • Лепилото за плочки трябва да компенсира височината и да се използва за изравняване
  • Желани са по-ниска скорост на обработка и по-дълги възможности за корекция
  • Съдържащите се суровини пясък, вода и цимент са по-евтини от другите лепила за плочки
  • Химичните добавки могат да се освободят от адхезивния слой

Циментовият хоросан се смесва със студена и чиста вода от три до пет части пясък до една част цимент.

Съвети и трикове Като правило можете да изчислите консумацията на лепило за плочки на около 1,7 килограма на милиметър дебелина на квадратен метър.