Съхранение на плочки - за какво да внимавате?

По време на фазата на строителството плочките често се съхраняват известно време, преди да бъдат положени окончателно в хода на вътрешните работи. Всички резервни плочки също трябва да се съхраняват - често за дълги години. В тази статия ще разберете какво да имате предвид при съхранение на плочки.

Съхранявайте плочките правилно

По принцип плочките са много нечувствителни. За съхранението на плочките е особено важно те да се съхраняват добре защитени от повреди.

  • Прочетете също - Плочки за терасата: какво има значение
  • Прочетете също - Плочки за работилницата
  • Прочетете също - Плочки за хола: какво да търсите

Не трябва да е възможно обектите да падат или да се блъскат в ъглите или ръбовете на отделните плочки.

Защита от замръзване

Порцелановите керемидени плочки обикновено имат много нисък капацитет на водопоглъщане (под 0,5% според спецификациите). Следователно те са абсолютно устойчиви на замръзване и могат да се поставят и на открито.

Керамичните плочки (обичайните остъклени плочки, които се използват като стенни плочки) имат значително по-висока способност за абсорбиране на вода. Често е 3% или дори до 10% за отделни плочки.

Докато плочки не са положени, капацитетът за абсорбиране на вода играе само много малка роля за устойчивостта на замръзване, докато плочките остават сухи. Можете също така да съхранявате тези плочки в гаража без никакви проблеми, дори ако те са неотопляеми през зимата.

Осигурете защита от влага

Трябва да има само плътен покрив. Като допълнителна защита плочките могат да бъдат покрити с подходящи плочи. Това предотвратява навлажняването на керемидените плочки, което може да доведе до замръзване на отделните плочки.

При такова съхранение плочките трябва да се съхраняват само за няколко дни в помещенията, в които ще бъдат положени по-късно, за да не бъдат изложени на прекомерни температурни колебания.

Съхранение на резервни плочки

Резервните плочки, които съхранявате, също могат да се съхраняват в неотопляеми помещения без никакви проблеми, дори за по-дълъг период от време.

Също така няма значение дали съхранявате плочки стоящи (на ръба) или легнали. Като изпичан керамичен строителен материал, плочките имат изключително висока точност на размерите и следователно са напълно нечувствителни към посоката на съхранение.

Все пак трябва да се осигури достатъчна защита срещу щети. Още повече, че на по-късна дата може да не успеете да купите резервните плочки толкова лесно.

Съвети и трикове Това, което трябва да имате предвид обаче, е защитата от кражба. Изненадващо често се крадат строителни материали, дори от частни строителни обекти. Поне преди това определено трябва да защитите адекватно плочките си.