Плочки и модели на полагане: повече от една възможност

Когато мислите за полагане на плочки, автоматично се сещате за добре познатите кръстосани укрепвания, които са стандартни в много случаи. Но това далеч не е единственият начин за полагане на плочки. Прочетете тук какво още е възможно.

Едни и същи плочки, напълно различни ефекти

Особено при подовите плочки - но не само там - формата на плочките, размерът на плочките и преди всичко моделът на полагане играят много важна роля за визуалния ефект.

  • Прочетете също - модели на полагане на плочки - повече от просто вариант за дизайн
  • Прочетете също - Плочки с шарки: краят на едноцветната еднородност
  • Прочетете също - Плочки на шахматна дъска: привличащи погледа дизайн на пода като тенденция

Поставяйки ги по различен начин, визуалният ефект в една стая може да бъде напълно различен - може да изглежда или по-голям или по-малък, по-широк или по-компактен. Тези опции съществуват и за стенни плочки - дори и там да се използват по-рядко.

Добрият керемидник може да ви посъветва как можете да направите правилния размер и цвят на плочките, правилния цвят на фугата и съответния модел на полагане във визуално много привлекателно и перфектно прилягащо цяло. Само тази възможност всъщност поставя висококачествените плочки в правилната светлина.

Половина връзка, трета връзка, правоъгълна връзка

С напречната връзка плочките са поставени по такъв начин, че фугите между плочките са непрекъснати и се срещат взаимно напречно. В случай на шахматни връзки, съединенията след това са непрекъснати само в една посока, обикновено хоризонтално.

Половината и третата връзка най-често се срещат в подовите плочки, като и при двата вида монтаж пространственият ефект е много различен. По правило обаче тези два вида полагане се използват само за плочки с относително голям формат.

Полагането по диагонал е друга възможност - в зависимост от това дали е поставена ръбова лента или плочките са поставени директно върху стената, се създава съвсем различен вид. Крайната лента визуално ограничава стаите, но може и да ги накара да изглеждат по-малки, отколкото са в действителност.

Изчисляването на материала често е трудно

В зависимост от това колко сложен е моделът, изчисляването на материала често може да отнеме доста време. В много случаи миряните могат да използват истински в мащаб рисунка върху милиметрова хартия и да преброят плочките, необходими на ръка. В този случай обаче винаги добавяйте резерв за безопасност от около 10 процента.

Съвети и трикове Ако се консултирате с плочка, просто покажете примерни панели - това е единственият начин да оцените надеждно как всъщност ще изглежда вашият под.