Полагане на плочки под камина вместо подова плоча

На повечето подови покрития, като тези от дърво или килими, трябва да се използва допълнителна противопожарна защита под формата на подова плоча, преди да може да се постави камина. Като алтернатива могат да се използват и плочки, които могат да изпълняват тази защитна функция.

Използвайте подовата настилка от плочки като противопожарна защита

Дори когато се използва съответната подова плоча от стъкло или метал, парченца жар или остатъци от гореща пепел могат многократно да попаднат върху подово покритие от дърво или килим и да причинят там щети. Ако подът е с плочки, допълнителната противопожарна защита обикновено може да бъде спестена. Освен това не могат да бъдат нанесени щети върху чувствителни подови покрития като дърво или килим. Плочките предлагат множество предимства като следните:

  • Прочетете също - Плочки зад камината и на какво да обърнете внимание
  • Прочетете също - Полагане на плочки по метода на дебелото легло
  • Прочетете още - Може ли плочки да се рисуват върху камина?
  • те обикновено са топлоустойчиви
  • Плочките се почистват лесно
  • Угарянето или разлятата пепел обикновено не причиняват никакви щети
  • По-специално керамичните плочки са лесни за грижи и износоустойчиви

Поставете плочки под печка

Като правило са необходими много подготвителни работи, преди да може печката дори да бъде настроена и пусната в експлоатация. Най-важната ключова дума е противопожарната защита. Различните подови настилки като паркет или килими не са добра основа за оптимална противопожарна защита. На прав път сте с плочки. Дори не се нуждаете от противопожарен панел, който също може да досажда. Ако искате да осигурите пода с плочки, те трябва да бъдат направени от правилните материали. Материалът трябва да може да издържа на високи температури. Освен това трябва да се използва правилното лепило, така че плочките да не се отлепят по-късно.

Размерът на плочката с плочки

Общата площ на теракотния под трябва да бъде поне толкова голяма, колкото предписаната подова плоча. Вие сте на сигурно място, ако покриете плочки с още по-голяма площ или дори над цялата стая. В повечето случаи би било най-разумно да осигурите на цялата стая еднообразно подово покритие. Уверете се, че работата е извършена особено точно, така че по-късно да имате равен под. Неравностите представляват не маловажна опасност, тъй като плочките могат да бъдат повредени много лесно. Ако използвате правилните материали и следвате няколко насоки, можете да комбинирате предимствата на теракотния под с предимствата на печката на дърва.