Евакуационна стълбищна кула - разпоредби и стандарти

Дори ако името на стълбищната кула подсказва това, това почти никога не е истинска затворена кула. Напротив, стълбищната кула за евакуация е доста отворена отвън и най-вече само затворена от непрекъсната решетка. Евакуационните стълби отвътре са обект на множество разпоредби и строителни норми. Ето най-важните факти.

Бягство от стълбищна кула

Евакуационната стълбищна кула обикновено е прикрепена към външната страна на сградата. Това естествено съдържа аварийните стълби, изисквани от строителните разпоредби, които са предмет на DIN 18065. Аварийните стълби също не трябва да могат да се използват за нормален достъп до сградата.

  • Прочетете също - Стълби за бягство - DIN стандарти и разпоредби
  • Прочетете също - Евакуационни стълби - Ширина и брой хора
  • Прочетете също - Стълби за бягство - важен конструктивен детайл

В редки случаи стълбищната кула не е външно закрепена стоманена кула, а огнеустойчива стълба вътре. Изходните стълбищни кули от този тип изискват специално закрепени стоманени врати на всеки етаж, които трябва да имат дълготрайна топло- и пожароустойчивост.

Обществени стълби за бягство

В случай на публично достъпно евакуационно стълбище, например в универсален магазин или търговски център, стълбището, както и кулата на аварийното стълбище трябва да отговарят на широк спектър от други разпоредби. Едно от тях се отнася до устройството за безопасност на децата, което трябва да бъде прикрепено към стълбите.

Аварийни стълби - пожарна стълба

За съжаление федералните щати също имат различни разпоредби в своите строителни разпоредби в областта на аварийните стълби, пожарните стълби и аварийните стълби. Евакуационно стълбище или аварийно стълбищна кула обикновено се изискват за следните сгради:

  • Няма втори пожаробезопасен изход в сградата
  • Няма достъп за спасителни работници или пожарника
  • Небостъргачи
  • от определена височина на сградата или номер на пода
  • За обект за сглобяване и обществени сгради

Няма бягство стълбище

В жилищни сгради, където не са повече от два апартамента или в някои апартаменти за мъже не са задължителни стилове за бягство. Следователно тук често се използват стълби от дърво. Въпреки това, тъй като дървените стълби често се превръщат в опасен случай за пожар, човек често трябва да има кула за бягство от външната страна на по-старите къщи.

Съвети и трикове Ако може да се изисква и като наемодател или предприемач, за да настроите спасителен път, трябва да адаптирате пътя за бягство до по-високите изисквания на спасителния път. За спасителен път трябва да се създадат по-широки стълби и подиуми, тъй като тук трябва да се направи транспорт на отпуск по болест. Освен това евакуационният път трябва да може да издържа на огъня по-дълго, поради което тук се изисква огнеупорна облицовка на стълбищните клетки.