Полагане на пода плаващ - какво означава това?

При полагане на подови настилки се прави разграничение отново и отново между плаващо и залепено полагане. Можете да прочетете в нашата статия какво означава това в детайли, кои подове и коя подова конструкция са подходящи за плаващ монтаж и на какво трябва да обърнете внимание.

Плаваща инсталация

Плаващите подове просто се полагат свободно. Това означава, че подовото покритие не е здраво закрепено към повърхността, а просто е положено върху него.

  • Прочетете също - Как можете да полагате инсталационни панели плаващи
  • Прочетете също - Полагайте добре плана на пода и го прилагайте умело
  • Прочетете още - Настилки: защо да полагате плочки?

Плаваща инсталация е възможна с няколко вида почва:

  • с ламинат (плаващата инсталация е дори правило тук)
  • за винилови подове и PVC подове
  • с паркет
  • с дъски
  • с линолеум (рядко в случая)

Свързване

Обратното на плаващата инсталация е залепването на пода. В този случай подът след това се залепва към повърхността по цялата повърхност. Този тип инсталация може да се използва за винилови и паркетни подове, но също така и за Линеум и дъски за подове.

Предимства и недостатъци на плаващата инсталация

Плаващата инсталация има някои предимства, но и някои недостатъци, които трябва да се имат предвид. Независимо от това, не всяка повърхност е подходяща за залепване - това също трябва да се има предвид.

предимства

Едно от предимствата на плаващата инсталация със сигурност е простотата и бързината на инсталацията. Това е особено забележимо при ламинат. Отделните елементи в ламинирания под просто се изрязват, за да се поберат и просто се щракват заедно. Това е много по-бързо от залепването част по част индивидуално (например при полагане на плочки).

Друго предимство е, че плаващ под може да бъде демонтиран и евентуално дори да бъде презаложен на друго място. Ако има проблеми с полагането на пода, подът също може да бъде отстранен и презаложен по подходящ начин (напр. Ако ламинатът скърца).-

недостатък

Основен недостатък е оставащата въздушна междина между подовото покритие и основата. Той осигурява значително по-силен ударен звук, отколкото когато покритието е залепено. В допълнение, плаващата инсталация не е възможна при подово отопление по същата причина: въздушната междина ще служи като топлинен буфер и ще предотврати пренасянето на топлината в помещението. Това би изисквало значително повече отоплителна енергия.

Съвети и трикове При подово отопление топлинната пропускливост на пода винаги е определяща за енергийната консумация на отоплението. Плочките и естествените камъни работят най-добре тук.