Подово отопление на тавана - възможно ли е това?

Ако таванското помещение ще бъде превърнато в жилищна площ, много хора често мислят за инсталиране на подово отопление. Можете да прочетете в тази статия дали това изобщо е възможно, на какво абсолютно трябва да обърнете внимание и какви проблеми могат да възникнат.

Планиране на отоплението

Ако към съществуващата отоплителна система трябва да се свърже ново удължение за отопление, предварително е необходимо изчисление от изпълнител на отопление.

  • Прочетете още - Обезкръвяване на подовото отопление
  • Прочетете също - здраве на пода
  • Прочетете също - инсталиране на подово отопление след това

Два отоплителни кръга

Ако на долните етажи няма инсталирано подово отопление, определено трябва да помислите за създаването на два отделни отоплителни кръга. Подовото отопление обикновено има значително по-ниска температура на подаване от конвенционалното отопление със стенни радиатори.

В някои случаи това може да доведе до проблеми, ако и двата нагревателя работят в един отоплителен кръг. В отделни случаи обаче проблемът определено трябва да бъде обсъден със специализирана компания.

Изчисляване на нагряващото натоварване

Когато става въпрос за преобразуване на таванско помещение, също е трудно да се прецени дали системата за подово отопление всъщност осигурява достатъчно топлинна енергия. Това изисква изчисляване на топлинното натоварване, което след това трябва също да вземе предвид планираните мерки за изолация на покрива и тяхната ефективност.

И тук специализираната компания винаги трябва да извършва необходимите изчисления и оценки. Недостатъчните нагряващи товари могат да доведат до много неудобен климат, особено на тавана.

Носеща способност на тавана

Друг източник на проблеми възниква с носещата способност на етажния таван. Системите за подово отопление са вградени в относително дебел слой замазка. Теглото на тази отопляема замазка във връзка с отоплителната система и прикрепеното към нея подово покритие може, в отделни случаи в стари сгради, да претовари носещата способност на тавана.

Във всеки случай предварително са необходими надеждни статични изчисления. Има и съображението, че нагрятата замазка на тавана трябва да изсъхне около месец, преди да може да се ходи и да се покрие с.

Модернизирани системи

Ако използвате система за модернизация, можете да направите без монтаж на замазка. Такива FBH системи за преоборудване имат много ниска височина на монтаж и могат да бъдат положени върху съществуващи основи без отделна отопляема замазка.

Съвети и трикове Ако искате ефективна, много приятна и спестяваща място отоплителна система на тавана, която не изисква много инсталационни и свързващи работи, можете да помислите и за инфрачервено отопление. Той има многобройни предимства