Подово отопление: Какво е предимството на пластмасовата тръба пред медта?

Бихте искали да имате инсталирано подово отопление и сега сте изправени пред основния въпрос: медни или пластмасови тръби? Както винаги, и двата варианта имат своите предимства и недостатъци и отговорът може да бъде намерен само при близко сравнение. Разглеждаме и двете цени на тръбите и откриваме защо толкова много собственици на жилища се насочват към пластмасата.

Подредено: пластмасовите тръби вече не замърсяват

Недостатък, който все още е запечатан върху пластмасовата тръба, е редовното заилване. Предполага се, че съответното подово отопление трябва да се почиства на всеки две години, тъй като стените на тръбите не са херметични.

За щастие, през последните години се случи много по отношение на по-нататъшното развитие и днес с основание можем да кажем: Модерната пластмасова тръба при подово отопление вече не утаява.

Той трябва да отговаря на DIN 4726 и следователно да бъде абсолютно непропусклив за кислород. За да постигнат това, много производители използват силно еластичен полиетилен, който с лекота може да издържи на температури до 90 градуса по Целзий.

Всички добре и добре, но: какво ще кажете за медта?

Най-голямата конкуренция на пластмасовите тръби е медта. Критиците все още твърдят, че металът ще корозира и в крайна сметка ще изтече, но това обикновено не е вярно.

Защото: Няма кислород в правилно инсталирана система и по този начин процесът на химическа корозия не може да се осъществи на първо място. Това е съвсем друга тема в обслужващите водопроводи!

Мога ли да използвам пластмасови тръби без колебание?

На този въпрос можем да отговорим само с да. Просто се уверете, че качеството е високо и че имате професионален монтажник, който да свърши работата. Тогава ще се наслаждавате на вашето пластмасово подово отопление необезпокоявано дълги години.

Вече сте запазили най-голямото предимство при закупуването на системата: пластмасовата тръба обикновено е много по-евтина от медната алтернатива. Така спестявате пари и в същото време си осигурявате стабилна концепция за отопление.

Как се полага пластмасовата тръба за подово отопление?

Полага се по същия начин, както при медта: посредством скоби. Бихме искали да обясним накратко целия процес на този етап:

  • Създаване на гладка, чиста повърхност
  • Полагане на сглобяем панел с шипове
  • Нарежете шипования панел по стените
  • Пластмасовите тръби се доставят на рула
  • Майстор затяга тръбите между копчетата
  • Обръщайте внимание на формата на бримката при сглобяването
Съвети и трикове Разбира се, пластмасовата тръба на вашето подово отопление също може да бъде положена в замазка от гипсови влакна. Но това работи по-лесно с гореспоменатата копчена плоча.