Нанесете фугираща смес, изравнете и загладете

Има два начина за нанасяне на фугираща смес. Пълнежът или се вкарва точно в слотовете на фугите, или е вграден в фугиращата смес. Когато става въпрос за употреба, това също зависи от вида на пълнежа. Може да се състои от класическа минерална фугираща смес или пълнител на химическа основа.

Два метода за избор

Пространството между плочките и плочите образува фуги, които обикновено са широки няколко милиметра и широки до два сантиметра. Те служат като буфер за движение, оттичане на вода и визуално украсяване. Ставите, които се движат хоризонтално на пода, могат да се запълнят директно или да се затворят индиректно чрез фугиране. Трябва да се въведат вертикални фуги по стените или, казано на езика на занаята, да се вградят.

  • Прочетете още - Правилно гладки силиконови фуги
  • Прочетете също - Поправете повредените стави - ето как работи
  • Прочетете също - Отстранете фугиращата смес от плочки с химически свързващи вещества

Решаваща предпоставка за правилното нанасяне на фугиращата смес (6,99 € на Amazon *) е правилната консистенция. При обработката на настилка за фуги и обикновено полагането на хоросан, правилното съотношение на смесване е от съществено значение. Повечето хоросани (7,79 € в Amazon *) позволяват да се променя съдържанието на вода в малки граници. Това има голямо влияние върху вида на обработката и способността за фугиране.

Текстура и консистенция

Консистенцията на всяка фугираща смес трябва да има следните свойства:

  • Кремообразна текстура
  • Хомогенен външен вид на материала
  • Блестяща до "мазна " повърхност
  • Няма въздушни включвания
  • Формимост в леко "замразен" крем

Почти всички уплътнители за фуги могат да се свързват оптимално само със заобикалящата ги среда, като ръбове от плочки и камъни или основата от хоросан, мазилка, пясък или чакъл, когато са мокри. Ето защо, когато полагате фугираща смес, винаги трябва да измивате щедро фугите.

Вкарайте и изравнете

При запълване на фуги обикновено се цели профил на височина малко под нивото на повърхността. При конвенционалните минерални хоросани крайното ниво на пълнене се създава чрез свиване по време на втвърдяване. При нанасяне фугиращата смес се изглажда, отново с помощта на много вода.

Ако фугата трябва да бъде изравнена с околната област, дори след като се е втвърдила, може да се приложи подуващ разтвор. Той трябва да се отстранява няколко пъти по време на процеса на настройка, за да се постигне желаното ниво на височина.

Съвети и трикове Когато фугирате върху фугирането, винаги помнете основното техническо правило, че меките и по-твърди фугиращи смеси отговарят. Това е единственият начин да предотвратите разпадане и разкъсване по-късно.