Фондация: съветник

Основата, която има различни форми, формира основата на конструкция или сграда в строителството. Следователно основата не е за подценяване.

За какво е основата??

По принцип основите могат да бъдат проектирани като дълбоки и плитки основи, въпреки че има различни дизайни за всяка форма. Те представляват носещата конструкция на сграда. Независимо дали основата е проектирана като пилотна основа, лентов фундамент или фундаментна плоча, тя винаги служи за свързване на по-леки конструкции с плътна греда. Това предотвратява всякакви деформации или движение на компонентите върху него.

  • Прочетете още - Фондация без бетон за градински навес
  • Прочетете още - Фондация за защита на личните данни
  • Прочетете също - Фон дьо тен за повдигнато легло

Плитка основа

Плитката основа може да бъде проектирана като единична основа, известна също като точкова основа. Този тип се използва, например, при изграждането на навес за автомобили, ако малки бетонни крачета се използват само селективно под опорите на конструкцията, за да се закрепят носещите греди. Лентовата основа често се използва при изграждането на гаражи или градински къщи. Това е значително по-евтино от подовата плоча, тъй като при тази версия основите се полагат само в ивици, където стените трябва да се построят по-късно, обикновено с ширина около 40 cm. Свободните пространства между лентовите основи могат да бъдат запълнени с чакъл. Точно като единичната основа, амбициозният „направи си сам“ може да я изгради сам. Траншеите се създават чрез изкопаване или драгиране, които са странично ограничени от дървени рамки или специални кофражни панели. Това ви дава чисти ръбове при бетониране. Изкопите се запълват с вискозен бетон, след като арматурната стомана за първи път е поставена в изкопите. Това служи за избягване на прекъсвания и за по-добро задържане на основата. След това бетонът трябва да бъде уплътнен с квадратна дървесина или вибрираща бутилка, за да се предотврати включването на въздух. След окончателното изглаждане основата трябва да почива няколко седмици, препоръчват се 28 дни. След това можете да премахнете кофража и да започнете да изграждате надземните части на сградата. Вместо дървения кофраж можете да използвате и бетонни кофражни камъни, които се пълнят с вискозен бетон и се подсилват с желязо. За жилищни къщи и особено за по-големи сгради преобладават фундаментните плочи, но обикновено се произвеждат от строителни компании поради обхвата и размера. Във всеки случай обаче трябва да се спазва минимална дълбочина от 80 см за плитката основа, така че основата да бъде защитена от повреда от замръзване.

Дълбоката основа

Когато почвата в горните слоеве не е достатъчно стабилна, вместо плитката основа трябва да се използва дълбоката основа, за да се укрепи стабилно основите. Дълбоките фундаменти могат да бъдат направени от пилотни или кладенецни фундаменти, кесоните се използват за конструкции в или под зоната на подпочвените води. Основата на купчината е най-старата дълбока основа и вече е била използвана през Средновековието. Купчините от дърво, бетон или стомана се забиват в земята чрез трамбоване, пробиване, промиване, вибриране или пресоване. Чрез използване на купчини решетки, натоварването може да бъде разпределено на голяма площ. Добре известен пример за пилотни основи е популярният град лагуна Венеция.

Цени за основата

Цената зависи от усилията и обхвата на работата, поради което обща информация не е възможна. Но има определени насоки, които служат като ориентир. Например, можете да приемете цена от 180,00 евро за кубичен метър за лентови фундаменти, но има потенциал за спестявания чрез вашия собствен принос.